Bellmunt ja està preparat per albergar la primera fira de la trufa d’estiu

comarquesnord.cat . Bellmunt . dijous, 13 de maig de 2013 .
Etiquetes:

Sempre s’ha dit que la trufa és un producte summament car. Però Bellmunt està disposat a canviar este punt de vista. Amb el lema ‘Un lujo para todos’, el municipi de Bellmunt, a la vall del Mesquí, albergarà este cap de setmana la primera Fira de la Trufa d’Estiu, una trobada on este apreciat fong serà el gran protagonista. I ho vol ser a través de dos paràmetres. Per un costat, el treball i la tècnica. I per un altre, la part més lúdica, el món de la cuina. Al llarg de dissabte i diumenge, podrem descobrir l’apassionant entorn de la trufa d’estiu a través d’una sèrie de xarrades tècniques i d’un ample espai firal dedicat a la producció, el maridatge i la cuina d’este producte.

José Fargas, coordinador d’esta primera Fira de la Trufa d’Estiu, va destacar que “ja ho tenim tot a punt. Només falte que arriben els expositors, la gent i que xalem de la fira”. Fargas va afegir que “trobarem una part molt tècnica del món de la trufa. Com ho hem de fer per a tindre millors resultats. Però tindrem també la part més gastronòmica. Gent que en fa, les conserves i la part de preparats”. Hi ha previstos 18 estands especialitzats procedents de la província Ide Castelló, de Teruel que “és la capital del món de la trufa”, de Navarra i de Catalunya. Fargas va recalcar la “importància que volem que tingue la part més lúdica, més gastronòmica”.

. Show cooking i xarrades d’interès

De fet, el diumenge de matí a la fira hi haurà cuiners del Matarranya i del Mesquí que faran un show cooking al recinte firal. Abans, hi haurà esmorzar d’ous fregits amb trufa d’estiu obert a tota la gent de les vuit i mitja del matí a les onze. Rellevants seran també les xarrades. Participaran Julio Perales, de ATRUFER (Associació de Truficultors de Teruel), Juan María Estrada, persona que ha donat la volta al món i ha fet plantacions a diversos països. Per la seua part, Marcos Morcillo ens parlarà de com està el consum de trufa al món i s’hi haurà suficient demanda per a la que s’està cultivant. Les xarrades es faran al llarg del dissabte.

La Fira de Bellmunt s’ha volgut especialitzar en la trufa d’estiu. Al respecte, José Fargas va apuntar que la trufa d’hivern i la d’estiu són dos espècies diferents. “El que marca la diferència és la producció. La trufa d’estiu comença l’1 de maig i, en anys molt bons, acaba per a l’agost. La trufa d’hivern és a partir de novembre i acaba al febrer-març”. En quant a propietats, “la trufa d’estiu no és tan potent com la d’hivern, però està molt valorada també pels cuiners perquè la podem fer crua, la podem posar en amanides i és molt de temporada”. I Bellmunt serà l’excusa perfecta per a conèixer els seus secrets i provar un producte de qualitat i del territori.

. Traure el mite

A la vegada, des de l’organització volen acabar amb el mite de que la trufa és molt cara. “Això ho hem de traure del cap de la gent”, va recordar Fargas. “De trufa, en poquet n’hi ha prou. I la trufa d’estiu no és tan cara, val una quarta part. Hem de fer conèixer que podem cuinar en trufa i que no ens arruïnarem”. Des de Bellmunt tenen molt bones perspectives de la festa que es pot viure estos dies. Els precedents han estat molt bons. Al llarg d’estos dies, Neftalí Velilla, xef del Restaurant ‘Neres’ de Torrecilla, ha impartit un curs sobre l’ús de la trufa a la gastronomia. La iniciativa ha anat dirigida a periodistes i professionals de la cuina i hi van assistir 22 persones.

Les jornades estan organitzades per Asociación Cultural, Turística y Deportiva Amigos del Mezquín i l’Ajuntament de Bellmunt, i té el patrocini del Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya (OMEZYMA) i la col·laboració de la Asociación de Truficultores de Teruel i del Restaurant Neres de Torrecilla.

Més informació: