Els participants del #sienteTeruel coneixen els costums i la forma de vida dels masos

comarquesnord.cat . -Pena-roja . dissabte, 15 de juny de 2013 .

Conèixer i viure en primera persona les tradicions i els costums d’un mas de Pena-roja. Esta ha estat una de les experiències que han viscut els participants del #sienteTeruel al llarg d’este cap de setmana, iniciativa emmarcada en el ‘SocialTrip’ de Terol. El matí de dissabte, els participants van aprendre a fer el pa i dolços al forn del Mas d’Aragonès de Pena-roja, un dels pocs masos del territori on encara s’hi viu a diari.

Al mas els esperaven 15 persones vestides amb robes d’abans per ensenyar-los com es treballava i es vivia fa anys als masos. Eren els membres del grup de teatre amateur La Quiquereta de Pena-roja i també els propietaris del Mas d’Aragonès, que van rebre els ‘influencers’ del projecte de la Diputació de Terol amb jotes i les faenes del món agrari que els van preparar.

. Tallar llenya i buscar ous

Després de la benvinguda van arribar les faenes diàries dels masovers i els prescriptors, que van amassar pa, el van traure del forn i van preparar uns dolços a un forn de llenya. Mentrestant, altres ‘influencers’ van descobrir la matança i el mondongo. Van fer xoriços, embotint-los i lligant-los, i també van lligar bajoques. Però la feina del camp no va acabar aquí, i van haver d’anar a buscar aigua amb el xorrillo, rentar roba a mà, anar a per ous al galliner o tallar la llenya.

Va ser una jornada interessant que va acabar amb un dinar a l’aire lliure típica d’un mas, amb formatge fresc, sopes de pa, fesols, xoriç fregit… A més, el dinar va ser amenitzat per Las Morenillas, un grup de Terol que participa al Poborina Folk. A més de música sefardita, els participants del ‘SocialTrip’ van culminar la jornada al Mas d’Aragonès en jocs tradicionals que els van proposar els masovers.

Després d’esta jornada intensa al camp, els viatgers van tindre un bany a la Pesquera de Beseit. A la nit, mostra gastronòmica a la Font del Miro de Vall-de-roures on van provar una exquisida selecció dels millors productes del Matarranya. Va ser el sopar de tancament d’este ‘SocialTrip’ que al llarg dels últims quatre dies ha recorregut part de la província de Terol i del Matarranya.