Les fogueres, la coca, els caragols i els banys tornen per Sant Joan

comarquesnord.cat . Massalió . dijous, 20 de juny de 2013 .
Etiquetes:

Sant Joan és una festa molt arrelada al Matarranya. De fet, inclús podem trobar alguns topònims al territori, com ara l’ermita de Sant Joan de la Torre del Compte o el Toll de Sant Joan de Pena-roja. Precisament, estos seran dos dels indrets que al llarg d’este cap de setmana albergaran algunes de les moltes activitats previstes al Matarranya per Sant Joan, la nit més curta de l’any. A Arenys de Lledó, per exemple, el diumenge a partir de les onze de la nit, hi haurà encesa de Foguera de Sant Joan, amb posterior repartiment de coca i mistela entre els assistents.

A Queretes, Sant Joan és festa grossa. Per això, diumenge es faran moltes activitats. Per la tarde es farà el fi de curs dels balls de saló i del patinatge, així com l’homenatge al jotero Ramón Puyo. A les 10 de la nit hi haurà sopar popular, i a mitjanit s’encendrà la foguera de Sant Joan i es repartirà coca entre els assistents. Dilluns 24 es dia festiu a Queretes. I per a l’ocasió, es farà missa i processó en honor a Sant Joan a partir de la una i un vermut. A Massalió, per la seua part, el Club de la Joventut prepara una caragolada popular oberta a tots els públics.

A Pena-roja, mentrestant, a les deu de la nit del diumenge s’eixirà del poble camí de la Mare de Déu. Marxa nocturna que es complementarà en repartiment de cafè i coca i, després a mitjanit, rentada de cara per a purificar al Toll de Sant Joan. A la Torre del Compte, Sant Joan se celebrarà a l’ermita el dissabte. Es farà missa a migdia, i per la nit hi haurà ball i repartiment de pastes i cava. I a Valljunquera, la nit del dissabte 22 es farà sopar d’alforja a les piscines, amb tinto de verano, música, caragolada i moltes sorpreses més.

També la Comissió de Festes de La Freixneda farà algunes activitats al poble durant la nit de Sant Joan. A partir de les vuit de la tarde del diumenge 22 de juny, a la plaça major de La Freixneda es farà l’encesa de la foguera de Sant Joan, per a després fer una caragolada popular i uns xoriços. Es repartirà també coca de Sant Joan, hi haurà música i es farà ball. La Freixneda és un dels municipis del Matarranya que amaga vestigis més ancestrals de la celebració de Sant Joan.

Més informació: