Morella tanca el tradicional cicle de “Rotllos i Primes” per demanar una bona collita

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 30 de juny de 2013 .
Etiquetes: , ,

Morella ha acabat avui a l’ermita de la Vega del Moll el tradicional cicle de rogatives, conegut popularment com de “Rotllos i primes”. Es tracta de veneracions a distints sants, per tot el terme municipal i des de l’època medieval, que es realitza per demanar un bon any de collita. Aquest cicle va començar a Sant Marc de Torremiró a l’abril i ha continuat amb deu vots més, repartits per diferents peirons, ermites o masies.

El cicle de “Rotllos i Primes” es remunta a l’època medieval, quan els agricultors demanaven per un bon any de pluges i una bona collita. I és que, un bon any de collita significava salut i supervivència. En l’actualitat, pràcticament no hi ha persones que visquen exclusivament de la collita, sinó que la combinen amb altres ingressos, generalment de la ramaderia. Malgrat això, el vot continua intacte i, sí que hi ha moltes explotacions agropecuàries que cultiven i els beneficis són necessaris per a la seva activitat econòmica. Per aquests motius, la tradició continua i durant aquests dos mesos s’han produït benediccions en altres punts del terme municipal.

Aquest cicle també se li coneix com el de Rogatives, ja que antigament, els veïns es desplaçaven d’un lloc a un altre en què es realitzava el vot, a peu. Els vots d’aquest cicle han estat Sant Marc, Sant Pere dels Llivis, Sant Pere d’Herbeset, Apòstols de la Llécua, Santa Creu de Font d’En Torres, Santa Creu de la Pobleta, Sant Isidre d’Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella, Sant Antoni de Morella la Vespa i Sant Pere del Moll.

En la jornada d’avui, desenes de persones s’han donat cita en l’últim vot. Un cop oficialitzada la missa per José Ángel Pitarch, s’ha brindat amb cava i torró. Aquest obsequi depèn de cada vot i és diferent en molts d’ells. L’origen es remunta a l’inici d’aquesta activitat, ja que els agricultors amfitrions agraïen la visita dels veïns amb un producte elaborat amb pa.

Finalment, cal destacar que l’Ajuntament de Morella recolza aquesta tradició ajudant al manteniment de rotllos i primes del terme.

Més informació: | |