Queretes, La Freixneda, Vall-de-roures, Beseit i Pena-roja seran els primers en tindre la depuradora

comarquesnord.cat . Saragossa . dilluns, 1 de juliol de 2013 .
Etiquetes:

Queretes, La Freixneda, Vall-de-roures, Beseit i Pena-roja seran els primers municipis del Matarranya en veure les noves depuradores. Així ho contempla l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) presidit per Alfredo Cajal, que com a mecanisme per a desencallar la situació del Pla de Depuració d’Aragó, ha subdividit la Zona 10 (Conca del Matarranya) en tres subzones. Segons les estimacions de l’institut, l’objectiu és que les licitacions de les obres de la Zona 10A arriben en qüestió de mesos, afectant als municipis de Beseit, Queretes, La Freixneda, Vall-de-roures i Pena-roja. El pressupost d’estes 5 depuradores superarà els 9 milions d’euros.

Cajal va explicar que “tot el món coneix que aquí hi ha els plans de depuració. Teníem 13 zones. Deu d’elles estan en marxa, amb 100 depuradores en funcionament. I hi ha tres zones encallades per la crisi i la situació de les pròpies empreses adjudicatàries que estem desbloquejant”. El director de l’Institut Aragonès de l’Aigua va recalcar que la conca del Matarranya està dividida en tres subzones, i “ara licitarem una subzona d’esta zona”. En relació a les característiques de les depuradores previstes als municipis de tota la conca, Alfredo Cajal va apuntar que “estem pendents de l’estudi d’impacte ambiental en alguna de les ubicacions de les depuradores i s’han tractat algunes qüestions”.

Les dimensions i la ubicació són alguns d’estos aspectes. De fet, segons el propi Cajal, “s’han reduït mides de plantes perquè els temps són uns altres i els desenvolupaments urbanístics importants que hi havia previstos no es compliran”. A la vegada, també s’ha permès la reducció de la mida dels col·lectors, perquè quan es van licitar “estava vigent el reglament” d’Activitats Molestes i Nocives “i ens obligava a que les depuradores estigueren a 2 quilòmetres dels nuclis urbans”, va recordar Alfredo Cajal. Ara, “això no passa. I ens permeten aproximar-les sense generar dificultats, i això suposa un estalvi en el cost dels col·lectors”.

. Els precedents

La seu de la Comarca del Matarranya va acollir el passat mes de març l’assemblea anual del Contracte del Riu Matarranya. Una reunió que, entre altres coses, va servir per a conèixer les últimes informacions associades a les depuradores que s’han d’aixecar als pobles de la Conca del Matarranya. Després del problema econòmic esdevingut en l’anterior licitació, l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) va buscar un mecanisme que fes més factible la construcció de les depuradores de la Zona 10. D’esta forma, es va decidir que la zona 10 es dividís en tres subzones, les quals es van distribuir per proximitat i tenen una estimació econòmica similar, xifrada en uns 9 milions d’euros d’inversió per subzona.

Segons l’IAA, que va estar representat per Francisco Aranda, cap d’Àrea de Planificació de l’institut, les plantes depuradores de Beseit, La Freixneda, Pena-roja, Queretes i Vall-de-roures estarien contemplades en la Zona 10A, amb un pressupost de 9,22 milions d’euros, i la licitació de les mateixes podria ser una realitat abans de finals d’any. Les de Massalió i Calaceit estan contemplades en la Zona 10C. Durant la trobada es va explicar també que els projectes constructius de les depuradores passen a ser avant-projectes, uns projectes que a la vegada han estat actualitzats i han tingut en compte una estimació de creixement més acorde als temps actuals. Algunes plantes també han canviat d’ubicació.

Més informació: