Turisme fa baixar per quart mes seguit la desocupació al Matarranya

comarquesnord.cat . Saragossa . dimarts, 2 de juliol de 2013 .
Etiquetes:

La desocupació al Matarranya ha baixat per quart mes consecutiu, una tendència que està marcada per la reducció de gent sense feina als sectors del turisme i la indústria. Les xifres han passat de les 496 persones registrades el passat mes de maig a les 491 que han marcat juny. D’esta manera, la desocupació ha baixat en 5 persones (-1,01 %), produint-se una caiguda generalitzada a 8 municipis del Matarranya, mentre a 6 s’ha mantingut i 4 han incrementat desocupació. Juny acostuma a ser un mes positiu per al treball, motivat per l’arribada de l’estiu i la contractació de gent temporal als serveis i turisme. Per sectors, la desocupació ha baixat en serveis (-15) i indústria (-2), mentre que ha pujat en agricultura (+5), construcció (+2) i gent sense feina abans (+5).

D’esta forma, el Matarranya viu una tendència més suau que la que s’ha viscut a Aragó, on el mes de juny la desocupació ha baixat en 4.734 persones (-4,13%). Per tant, la desocupació d’Aragó ha estat quatre vegades més forta que la del Matarranya. A nivell autonòmic, el número de parats és ara de 110.029 persones, i per províncies, la major caiguda de gent sense feina ha estat a Terol, amb una caiguda del 5,94 per cent, mentre que a Osca ha estat del 5,35% i a Saragossa del 3,68%. Les tres províncies han patit una baixada més intensa que el Matarranya. Per sexes, la desocupació al Matarranya només s’ha viscut entre dones, passant de 218 a 213 veïnes. Entre els hòmens no s’ha mogut, i és de 278 veïns.

. Poble a poble

Per municipis, cal subratllar que vuit d’ells al Matarranya han reduït el nombre de gent sense feina el passat mes de juny. La caiguda més gran s’ha produït a Queretes, passant de 24 a 21 veïns (-3) en un mes i de (-9) en dos mesos. A Beseit s’ha passat de 32 a 30 veïns este juny (-2), la mateixa caiguda que a La Freixneda, on la desocupació ha baixat de 42 a 40 veïns. A Ràfels també s’ha reduït en dos persones, passant de 5 a 3 veïns. A Fórnols (de 3 a 2 veïns), La Portellada (de 8 a 7), Lledó (de 11 a 10) i Massalió (de 22 a 21) la caiguda ha estat d’un veí. Per la seua part, a Arenys de Lledó (7 veïns), Calaceit (75), Torredarques (5), la Vall del Tormo (23), Valljunquera (16) i Pena-roja (27) es mantenen les xifres. La desocupació no es mou a Pena-roja des de fa tres mesos.

Per contra, quatre municipis del Matarranya han incrementat el nombre de desocupació este mes de juny, seguint la tendència contrària de la comarca i Aragó. La pujada més rellevant s’ha viscut a Vall-de-roures, passant de 159 a 164 veïns (+5). La capital del Matarranya venia d’un (-8) del mes de maig. A Fontdespatla s’ha passat de 19 a 20 veïns sense feina (+1) i segueix una línia negativa de tres mesos. A Mont-roig (de 11 a 12) i a la Torre del Compte (de 7 a 8 veïns) també ha augmentat en una persona.

Més informació: