Valderrobres utilitze falcons i àligues per a fer fora els coloms

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 11 de juliol de 2013 .

L’Ajuntament de Valderrobres està utilitzant àligues i falcons per a fer front a l’elevada població de coloms que hi ha al poble. Després de les Festes de Setmana Santa, i amb l’objectiu de fer front als problemes que ocasionen estos animals a façanes i teulades, el consistori de la capital del Matarranya ha contractat una empresa de Saragossa per a fer vols rutinaris i espantar els coloms. Al mateix temps, s’han instal·lat sistemes físics per a evitar que estos animals es posen als ampits de les finestres i facen niu a les teulades.

Ernesto Marín, regidor de l’ajuntament de Valderrobres, va dir per a Ràdio Matarranya que “arrel de les queixes dels veïns, sobretot dels que viuen a la part vella del poble, per la quantitat de coloms que hi ha, vam decidir buscar una solució”. L’ajuntament va estudiar diferents possibilitats. I una d’elles consistia en utilitzar la falconeria. Des del consistori “vam trobar una empresa que està treballant en monuments patrimonials de Saragossa i l’aeroport”, va concretar Marín. I esta s’encarrega del servei.

. Explotar la por dels coloms

L’empresa ve a Valderrobres amb els seus animals una vegada a la setmana. Les àligues i els falcons volen, de tal forma que això “fa explotar la por dels coloms i fa que no estiguen a gust”. Ernesto Marín reconeixia que quan volen les àligues, pel casc històric no se’n veu cap, de colom. L’Ajuntament de Valderrobres ha contractat estos serveis per a un any amb l’objectiu de reduir la població de coloms, que segons les estimacions ara mateix és de 1.200. La idea “és rebaixar-la a la meitat”.

Durant l’aprovació dels Pressupostos 2013 de l’Ajuntament de Valderrobres, el mateix consistori ja va posar damunt la taula este problema. En ordre plenària, Carlos Boné, alcalde de Valderrobres, va exposar la necessitat de buscar una solució, defensant que “els veïns del casc antic es queixen. Els coloms fan nius, aixequen les teulades i hi ha veïns que inclús tenen problemes per a estendre la roba”. De fet, en els últims anys la presència de coloms s’ha estès, i no només estan presents al casc sinó també al raval.

. L’explicació

‘Heraldo de Aragón’ va parlar amb l’empresa encarregada d’este servei. En un article, el rotatiu parlava en Israel Tapia, director tècnic de l’empresa Rapaz Global, qui detallava que el mètode que usen “combina dos elements”. Per un costat hi ha “físics amb xarxes, pinxos perquè no es puguen posar els coloms i electro-dissuassió”. I per un altre costat està “la falconeria per a desplaçar les plagues. S’explota la por que genèticament tenen estes pardals al seu depredador natural que és la rapaç”, va concretar Tapia.

El mateix rotatiu va concretar que es fan “vols de marcatge” a diferents hores i dies per a transmetre “que el rapinyaire viu, caça i dorm a la zona provocant incomoditat a la població de coloms que acaben traslladant-se a altres llocs exteriors”. ‘Heraldo’ afegeix que entre les rapinyaires diürnes es poden utilitzar falcons pelegrins o falcons sacre per a distàncies més llargues i espais oberts, i àguiles per a zones més estrets. En els dos casos s’opta per treballar amb femelles perquè tenen molta més envergadura.