El teatre, eina d’intercanvi cultural entre alumnes del Matarranya i de Baden

comarquesnord.cat . Baden . dilluns, 15 de juliol de 2013 .
Etiquetes:

Deu estudiants del IES Matarranya i els seus monitors han viscut este mes de juliol un apassionant intercanvi cultural amb alumnes de la ciutat austríaca de Baden, sent el teatre el fil conductor d’esta enriquidora experiència. El projecte europeu d’intercanvi ha fet que durant uns dies els participants hagen conegut una cultura, unes llengües, una cuina i un estil de vida diferents a la que estan aveats, convivint amb famílies d’allà. De cara al pròxim estiu 2014, l’intercanvi serà a l’inrevés i seran els estudiants austríacs els que passaran uns dies pel Matarranya, coneixent la nostra gent, els nostres pobles i la nostra cultura.

Nuria Gasulla, tècnica de l’Àrea de Joventut de Comarca del Matarranya i monitora en este intercanvi, va remarcar que “han segut uns dies molt bons. Els jóvens d’aquí s’ho han passat molt bé, han conegut a molta gent i han estat amb unes famílies d’acollida meravelloses”. L’experiència molt gratificat. Al principi, com és lògic, una mica de por per la comunicació entre gent que no parla la mateixa llengua. Però això va ser qüestió d’hores. “Hem fet molta amistat amb les famílies. Han après moltíssim i se’ls ha fet curt. No només és l’experiència, sinó que hi ha moltes coses més. El menjar, els horaris, la forma d’aprofitar el temps lliure…”

. El món del teatre

La línia de treball de l’intercanvi cultural entre els jóvens del Matarranya i de Baden és el teatre. Gasulla va concretar que “els que ens donaven els tallers eren professionals i es dedicaven al teatre. Estudien per a ser actors professionals”. Hi havia molta activitat. “Vam començar fent dinàmiques, expressió corporal, cant, tallers de ritme. Vam tindre una mica de varietat”. La interpretació i la caracterització va ser bastant important, amb “tallers molt intensos que ens deixaven poc temps lliure”. Tot este treball es va plasmar amb una posterior ‘performance’ que els estudiants matarranyencs i austríacs van fer per diferents llocs, pel carrer i que es va gravar en vídeo.

Baden és una ciutat austríaca de 25.000 habitants que està a mitja hora de Viena. Tot i esta relativa proximitat a la capital del país, una de les ciutats més famoses del planeta per la música clàssica, Nuria Gasulla va reconèixer que “vam veure el que vam poder perquè vam estat molt atabalats”. A centre-Europa hi ha un estil de vida diferent. “Allí sopes molt prompte”, explicava Gasulla, “i has d’estar també amb la família d’acollida”. Per això “vam tindre poc temps lliure. Vam conèixer Viena, només el centre, però vam poder anar l’últim dia”. Edificis monumentals clàssics, una ciutat molt relacionada amb la música i l’òpera, uns palaus i jardins espectaculars…

. Algunes curiositats

Als jóvens del Matarranya que han viscut esta experiència els ha cridat l’atenció moltes coses. “El que més han comentat és que dinen molt prompte i sopen a les sis i mitja de la tarde”, concretava Gasulla. A Àustria sopen a l’hora que natres berenem, “i després tenien gana”. I el menjar és molt diferent. “Mengen poc. No mengen fruita ni postre, i només ho fan els dies especials”. Gastronomia molt diferent a la que estem acostumats al mediterrani. Com diferent també el caràcter. Gasulla va dir per a Ràdio Matarranya que “la gent és molt diferent. Són més tancats”. Els jóvens del Matarranya “tenen un caràcter molt obert i les famílies d’acollida estaven al·lucinades de com érem”.

Estudiants austríacs i matarranyencs, de la mateixa edat, van fer una gran amistat entre ells i la marxa va ser una pena. En relació a l’experiència viscuda, la tècnica de Joventut de Comarca del Matarranya va recalcar que “estos programes europeus d’intercanvi de voluntariat ajuden a viure grans experiències i són una cosa molt recomanable per als jóvens”. Els alumnes participants en l’intercanvi ja estan pensant en el retorn, que serà de cara a l’estiu del pròxim any. Llavors, els alumnes i monitors austríacs vindran a la nostra comarca i conviuran durant uns dies amb famílies del Matarranya, coneixent els nostres pobles i el nostre caràcter. Tot això, al voltant del teatre.

Més informació: