Ismael Cárdenas guanya el Concurs de Retalladors

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 20 de juliol de 2013 .
Etiquetes:

Morella va tornar a viure l’espectacle del concurs de retalladors que l’any passat per diferents motius no es va celebrar. La cita va aixecar una gran expectació amb llargues cues a l’exterior de la Plaça de Bous. Tot estava preparat per a l’acte i sols faltaven els retalladors. Un total de 16 retalladors, una xifra molt alta i positiva més tenint en compte que al 2011 sols participarien sis. Un a un van anar eixint al centre de la plaça rebent l’ovació del públic. Entre els participants, estaria el jove Marc Costa de Forcall i el conegut Rubén Traver, d’Alcanyís, però amb lligams amb Els Ports i porter del Cinctorrà. La resta de participants serien de localitat properes com Catí, Benassal o La Iglesuela del Cid. Fins i tot hi hauria un participant de Segovia i un de Jaen. Un total de 16 participants es repartirien en quatre grups per tal d’anar competint amb els seus moviments davant els bous de la ramaderia de Dámaso González. No va poder estar Diego Miralles, Mija, que tenia previst participar i ara es recupera molt favorablement de les enganxades patides a San Fermín. Mija seria nomenat en el concurs i una pancarta donant-li ànims presidia un dels balcons de la plaça.

Amb tot a punt, començarien els bous. En el primer dels grups, el jove forcallà Costa demostraria el valor davant del bou. Moviments molt arriscats que van fer esclatar d’aplaudiments al públic assistent. Així, anirien passant els diferents grups amb els que es va dividir la vesprada. Es van veure diversos quites, retalls i saltos com el arriscat “salt de l’angel” que faria un jove de Sant Mateu i Rubén Traver. El propi Traver seria un dels que va patir un dels esglais de la vesprada que afortunadament es va quedar en no res. Un altre participant, Edgar de Benassal, El Hippy, també patiria un ensurt davant el bou que tampoc tindria conseqüències.

La única nota negativa que va fer endarrerir-se al concurs va ser que el tercer bou de la vesprada va ficar totes les dificultats possibles per a tancar-lo, situació que va durar uns tres quarts d’hora. Primerament ho intentarien amb els mansos. Quan els bous entraven per la porta que dóna accés als corrals, el bou no els seguia. Després s’intentaria amb una corda, però en tots els intents el propi animal se la llevava de damunt. Finalment, el van poder nugar en dues cordes i introduir-lo als corrals.

En finalitzar la demostració dels joves retalladors, el jurat, format per regidors, membres de “Passió pel bou” i experts va acordar quins serien els cinc participants que passarien a la fase final del concurs que van ser Adrían de La Iglesuela, Albano de Cuéllar, Álex Bahent de Benicarló, Manuel Porta de Beas de Segura i Ismael Cárdenas de Tortosa. Este últim acabaria guanyant el concurs amb moviments impressionants davant el bou. Cárdenas ja seria el guanyador al 2011, arriscant al màxim per tal d’aconseguir el primer lloc. El temps va acompanyar i el public va gaudir d’una agradable vesprada taurina. L’espectacle va estar amenitzat per la música de Dj Ado i els comentaris de l’animador Raul Franz. No faltaria un altre conegut, Manrique que es va animar a fer uns passes amb el capot. Molt de nivell entre els participants i el bous van tindre una molt bona resposta a la crida dels joves retalladors. L’acte va finalitzar sense cap incident greu i tant els organitzadors com el participants van donar-ho tot per a que aquest tinguera el màxim èxit possible.

Més informació: