“Aplec dels Ports, el batec d’una comarca”

Amparo Panadero . 23 de juliol de 2013 .
Etiquetes: , ,

El gran cor de la comarca dels Ports segueix bategant amb força i així se sent i s’escolta. Entre el proper 25 i el 28 de juliol, Morella acull la 35 edició de l’Aplec, la festa comarcal que reviu cada any els seus orígens, aquells arrels que van nàixer en 1978. Reivindicar la terra, la identitat i cultura, la vida i, sobretot, la dignitat d’uns pobles de l’interior que mantenen la lluita per la supervivència.

Un gran grup de joves treballa dur organitzant aquesta trobada comarcal que omplirà els carrers morellans de noves lluites, de nous reptes. Al costat d’elles i ells, centenars de veïnes i veïns ens han sumat en el grup de voluntariat perquè la festa sigui un èxit. Perquè, cada any, en cadascun dels pobles dels Ports, l’Aplec és un èxit de participació i de contingut sociocultural.

La reflexió comuna és el punt de partida d’aquesta festa que recorre el temps vital d’uns pobles que segueixen reivindicant un territori on poder viure, conviure i treballar. Millors serveis públics, millor sanitat, millor educació, millor atenció social, millors comunicacions, la defensa del territori amb el NO rotund al ‘fracking’, més igualtat d’oportunitats, més qualitat de vida a la comarca, més diàleg social i polític, més drets, més cultura, més llibertats.

Aquelles dones i homes dels anys setanta i vuitanta segueixen avui recolzant l’Aplec. Jo, mateixa, vinc d’un Aplec. La meua primera joventut va estar marcada pels aplecs de La Ribera del Xúquer i de La Safor. Perquè eren temps de foscor i silenci, i hi havia que demanar allò que ens havien furtat. Cultura, llengua, identitat i, sobre tot, llibertats. Avui no més sobreviu a tot el País Valencià l’Aplec dels Ports. A ma casa, Ximo ha estat dels primers organitzadors dels aplecs. No pot ser d’una altra manera, quan som lluitadors i reivindicatius, quan des de tots els territoris sempre hem defensat la terra, la gent, els drets ciutadans i les llibertats. El meu fill Miqui, ja habitat per Morella, va estar en comissions de l’Aplec, i Pau va viure el seu primer aplec a la meua panxa, al Aplec de La Mata. I a totes les cases, i a totes les famílies tenim memòria i construcció d’aquesta important festa comarcal. I, quina cosa, qui ens haguera dit que avui tenim que lluitar encara més pels nostres drets.

Es un joiós relleu generacional, un relleu reivindicatiu que segueix bategant, com be ens ensenya el treball audiovisual d’un gran equip, baix la perfecta coordinació de Marc Bellvís Milián. Perquè som persones habitades de lluites, estima i somnis. Perquè aquesta terra mereix més futur. Ací i ara.

Més informació: | |