Modesto Lobón inaugura la caldera de biomassa de la fàbrica de pinsos de GUCO

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 29 de juliol de 2013 .
Etiquetes: ,

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient de la DGA, Modesto Lobón, va inaugurar la caldera de biomassa de la fàbrica de pinsos GUCO, del Grupo de Empresas Arcoiris. És una iniciativa que ha encapçalat l’Associació de Joves Agricultors d’Aragó, ASAJA, en tractar-se d’un projecte d’interès social, econòmic i mediambiental, tal com el conseller va posar de manifest durant la presentació. “Este és el primer dels molts projectes de biomassa que podrem fer a Aragó, particularment a la zona de Terol, on hi ha molta massa forestal, que no només genera riquesa al territori sinó que també fa una important tasca de neteja de les muntanyes”, va indicar Modesto Lobón.

El projecte compleix amb una sèrie d’objectius d’índole econòmica que ASAJA Aragó va voler ressaltar, com ara els preus extraordinàriament competitius en el combustible i en les calderes, mantenint els màxims de qualitat exigits en el mercat. Este és el punt de partida del projecte que és el que veuran els consumidors finals. També va destacar la possibilitat d’obrir l’oferta de combustible a totes les realitats possibles del medi rural, com l’estella, closca d’ametlla, closca d’avellana, pinyol d’oliva, pèl·let i altres. A curt i mig termini es podran incorporar com a combustibles totes els restes agrícoles, com els cultius agroenergètics amb els quals s’està experimentant.

Pel que fa als beneficis territorials, des de ASAJA van dir que la biomassa pot suposar una ordenació dels montes mitjançant els plans bàsics forestals en les superfícies inferiors a 400 hectàrees, els plans d’aprofitament de monte públic a través de subhastes i els projectes d’ordenació en montes privats. La caldera de biomassa té també una gran finalitat social. Es tracta d’una alternativa a la renda en zones desfavorides, on es fa més necessària la fixació de població. En este sentit, cal destacar, que per unitat energètica produïda, la biomassa genera nou vegades més llocs de treball que la resta d’energies. En concret, set llocs de treball directes per cada 5 mega-watts.

. Recuperen la inversió en 24 mesos

Per la seua part, Enrique Bayona, de Grupo de Empresas Arcoiris, va apuntar que “per la part que ens correspon, avui la fàbrica de pinsos fa l’acte inaugural d’esta caldera de biomassa coincidint amb la presència del conseller Modesto Lobón, cosa que agraïm molt”, demostrat d’esta forma “la nostra responsabilitat social i medi ambient”. Bayona va concretar que “substituïm més de 200.000 litres de gasoil per 600 tones anuals de biomassa, de closca d’ametlla, sansa, però especialment estella. I ara estem treballant en els convenis amb l’empresa de Pena-roja de Tastavins”. Enrique Bayona va reconèixer que la inversió es pot recuperar en cosa de 24 mesos.

Al mateix temps, Bayona va agrair a ASAJA i Ibercaja este conveni que ha fet possible el finançament i posada en marxa de la caldera de biomassa per a la fàbrica de pinso de GUCO, la qual va concretar “funcione de meravella”. A partir d’ara, i davant este compromís que ha demostrat Arcoiris amb el medi ambient, el pròxim pas consisteix en la substitució energètica de l’escorxador. Bayona va remarcar que “estem pensant en substituir el gas per la biomassa. En este context, gastem 100.000 euros de gas a l’any, i la previsió es que podríem recuperar la inversió també en 24 hores”.

Més informació: |