Nati Vives, la superació feta art

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 2 d'agost de 2013 .
Etiquetes: ,

Podria ser una més, però és una pintora molt especial i tot un exemple de vitalitat i superació. La morellana Nati Vives té 66 anys i l’any 2006 va patir un accident de trànsit que la va deixar tetraplègica sense poder caminar, sense mobilitat de cintura cap avall i amb limitacions en la resta del cos. Des de llavors, va acompanyada d’una cadira de rodes. Després d’uns primers mesos molt durs, va prendre una decisió de bolcar-se en alguna afició i va triar la pintura. El seu primer quadre li va costar, però actualment és una pintora amb molta soltesa, a pesar que té dificultats per agafar els instruments de pintura, aprenent a agafar el pinzell amb una mà i a guiar-ho amb l’altra. Quan ho va aconseguir, va ser “un gran moment” i ja compta amb una col·lecció d’unes trenta obres de tot tipus, des d’acrílic, a oli o aquarel·la. Els seus quadres són d’autors coneguts, com el Guernica de Picasso, però sobretot paisatges de Morella i la zona.

És una persona emprenedora, activa i treballadora “una mestra de la paciència i de la vida” com indica un dels seus fills, Jordi Balaguer. Ha estat autodidacta, sense seguir classes, ni haver pintat prèviament. El seu aprenentatge ha estat a força de pintar i mitjançant vídeos que troba per Internet. Cadascun dels seus quadres li costa una mitjana de 200-250 hores “depèn de l’obra i de la dificultat, algun m’ha costat menys, però no compto el temps, és una dedicació apassionada, un moment en el qual no tinc altres problemes més que la pròpia pintura, la combinació, el dibuix, les formes, les idees i, al final, la satisfacció”. Referent a la seva trajectòria iniciada fa set anys, Jordi pensa que “la vida li ha posat dures proves i la pintura i la pintora són una metàfora de la vida. No és l’art, ni l’artista, sinó els dos, aplicant el seu potencial per viure en dignitat”.

El seu altre fill, Javier, destaca que “la bona cara no la perd mai, amb una actitud valerosa, talent emocional i molta força”. Nati ha sabut transformar la resignació en acceptació, buscar l’oportunitat en la crisi i als problemes cridar-los reptes “les meves qualitats són ordinàries, per la qual cosa intento buscar dedicació, esforç i constància, per la meva és una teràpia, un racó de festa i un espai de reflexió”. Moltes persones li expliquen els seus problemes “que si un mal de cap, mal d’esquena, una discussió de família… no puc deixar de pensar que sort que tenen, solament això. Poden anar caminant per on volen, a la platja, a sopar a un restaurant, amb forces, projectes… que gran virtut és la de valorar el que un té i comparar-se amb persones que estan pitjor”.

A partir d’aquest dissabte, Morella podrà gaudir del seu talent en l’exposició “Els quadres de Nati et parlen. Si vols tu també pots” instal·lada a la Casa de la Cultura, així com d’una xerrada de Jordi Balaguer a partir de les 19 hores. La pròpia Nati convida als que vulguin a gaudir de la seva mostra “ho faig amb la màxima humilitat”. Uns quadres que es converteixen en un cant a la vida i en una sèrie de reflexions en aquests moments difícils “vull alimentar la possibilitat de posar a les persones davant i l’economia darrere, per exemple la la llei de la dependència, minimitzada i gairebé eliminada, per la qual cosa prego per la justícia social”.

Més informació: |