Vora de 900 persones viuen el teatre d’avantguarda al festival Matarranya Íntim

comarquesnord.cat . Ràfels . dilluns, 05 d'agost de 2013 .
Etiquetes: ,

La primera edició del festival Matarranya Íntim, organitzat per Comarca del Matarranya conjuntament en Francachela Teatro i Produccions La Tia Lola, va portar fins a Ràfels al voltant de 900 persones que van descobrir diverses propostes teatrals d’avantguarda. Les cases del municipi triades com escenaris dels set espectacles programats van omplir-se de públic que va poder conèixer de primera mà espectacles teatrals en els que s’incorporava la dansa, la música, la poesia o la crítica social. Després d’un cap de setmana intens, els diferents organitzadors es van mostrar molt satisfets tant per la bona acollida del festival per part del públic del territori com pel bon desenvolupament de les activitats i la col·laboració dels veïns i entitats del Matarranya.

Els passats 3 i 4 d’agost, Ràfels es va convertir en un aparador de les propostes teatrals més innovadores. Concretament, van ser set els espectacles diferents que es van fer durant tot el cap de setmana al municipi matarranyenc. “La veritat és que hem intentat que hi haja varietat entre les propostes que es presenten a aquest I Festival Matarranya Íntim, sobretot perquè tots els públics puguen gaudir de la cita”, va explicar Isabel Caballero, codirectora del festival. D’esta forma, aquells que es van desplaçar fins a la localitat matarranyenca van poder gaudir de espectacles de teatre social com ‘El día que cambié mi casa por una trompeta de colores’; de poesia escènica o musicada amb el ‘Carrusel de los niños perdidos’ i ‘Íntim a la nit’; de dansa teatralitzada amb ‘Enviudada’; de teatre d’objectes amb ‘Üiqüis’; d’animació infantil amb ‘La Caseta d’Anacleta’; o d’un contacontes per adults amb ‘Això ací no passa… no passa ni poc’. En relació a esta varietat, Jacobo Julio, codirector del festival, va voler assenyalar que “hem volgut portar propostes d’avantguarda i molt noves. De fet, totes han sigut creades aquest mateix any… És més, ‘Enviudada’ va ser creada fa molt poquet quan Pepa Cases va visitar la casa on havia d’actuar i va crear l’obra específicament per a este espai”.

Tot i la gran afluència de públic a tots els espectacles -dissabte es van esgotar totes les entrades previstes- aquesta última obra va ser una de les que més va agradar al públic que va assistir al I Festival Matarranya Íntim. “Tot i que pensem que la majoria d’obres van agradar, tenim la sensació que ‘Enviudada’ va ser la que més va arribar al públic. Mostra d’això és que vam haver de fer un passe extra el dissabte perquè tot el públic pogués gaudir de l’actuació de Pepa”, va aclarir Esther Melo, responsable de comunicació de l’esdeveniment, qui va explicar que “segons els nostres càlculs, durant tot el cap de setmana van assistir al festival al voltant d’unes 900 persones”. Una xifra d’assistència que es valore molt positivament per part de l’organització des de la que també van voler afegir que “a banda del número també és molt important que a més de veïns del Matarranya i els voltants, hem tingut espectadors procedents de València o Saragossa. Fet que és molt positiu”.

La gran participació i el bon ambient que es va respirar a Ràfels durant tot el cap de setmana va fer que poc desprès d’acabar la cita, tant des de la Comarca del Matarranya com des de Francachela Teatro i Produccions La Tia Lola, es mostraren molt satisfets de com es va desenvolupar aquesta primera edició del Matarranya Íntim. “Des de la Comarca del Matarranya fem un balanç molt positiu. Pensem que és un molt bon projecte i que pot ajudar al territori a posicionar-se dins el mercat de les arts escèniques a Aragó”, va afirmar David Arrufat, tècnic de cultura de la Comarca del Matarranya. En la mateixa línia, Melo va explicar que “estem molt contents de com ha anat tot. El públic ha respost molt positivament i creiem que han xalat de totes les obres, els artistes han marxat molt contents de participar en aquesta primera experiència i l’organització ha funcionat correctament”.

Finalment, vist l’èxit de la primera edició, els responsables del Matarranya Íntim ja van mostrar-se disposat a plantejar una segona edició de cara al pròxim any 2014. “A nivell tècnic pensem que és una proposta que ha de tenir continuïtat. Veurem si econòmicament és possible”, va afirmar Arrufat. Així mateix, va opinar la responsable de comunicació de l’esdeveniment que va desvelar que “un cop feta la valoració conjunta d’aquesta edició la idea és començar a analitzar com es pot fer la pròxima”.

Més informació: |