El Matarranya recicle 13 tones més d’envasos i cartró que el semestre de l’any passat

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 06 d'agost de 2013 .
Etiquetes:

Sancionar les males pràctiques i premiar el reciclatge. Estos eren els objectius que es va marcar Comarca del Matarranya alhora d’establir una nova Gestió de Residus. I pareix ser que així s’està complint. Fa uns dies hi va haver Consell Consultiu amb els alcaldes del Matarranya, on es va anunciar una nova implantació de taxes i on es van detallar els números i resultats d’este primer semestre de 2013 en quant a la Gestió de Residus. Les xifres detallen que durant estos primers sis mesos s’han reciclat 13 tones més d’envasos i de cartró que l’any passat per estes dates. D’estes, 5.800 quilos són de cartró i 7.000 són d’envasos. A més, s’ha produït una caiguda en la generació de Residus Sòlids Urbans (RSU), que han baixat en 74.100 quilos.

Francisco Esteve, el president de la Comarca del Matarranya, va anunciar que “se’ns ha comunicat una nova implantació de taxes, amb un increment important que afectarà a tots els municipis”. Es van explicar les causes d’este augment, i una vegada més es va recordar que “s’ha de reciclar”. De fet “vam fer balanç del primer semestre. Val apuntar que hem reciclat 12 tones més de material, i cal agrair este esforç”, va recordar Esteve. Al mateix temps, el president de Comarca va afegir que “hem reduït el RSU en 74 tones i al final este és el camí. Cada vegada costarà més diners gestionar la brossa, i quan més reciclem, millor”. Les quotes i cànons de brossa vénen imposats des de fora, i ara es vol posar en marxa uns ‘puntos limpios’ mòbils.

En esta línia, Esteve va defensar que els punts nets que hi havia pels pobles “no han fet la funció que haurien de fer. Hauríem de reflexionar de les coses que estem fent. No estem fent les coses bé, i per això arriben estes taxes”. Precisament, i en relació a les noves quotes, el president de Comarca del Matarranya va recordar que “hem d’intentar conscienciar a la gent que és molt important el reciclatge”. Fa just set mesos, Comarca va variar la Gestió de Residus per a fomentar el reciclatge, aplicant quatre variables. En aquell moment, des del Consell Comarcal van dir que “els números ens demostren que per una tona de cartró, de vidre o envasos ens donen diners. En canvi, per una tona de brossa o d’elements que llancem erròniament a RSU, hem de pagar diners”.

. Camí natural i toponímia

Al llarg d’este Consell Consultiu d’Alcaldes es van tractar altres matèries, com ara la recent publicació de finançament econòmic de cara a la creació del ‘Camí Natural del Matarranya’ en les seues primeres sis etapes, i que aniran de Beseit a Maella per la llera del riu Matarranya. A la vegada, també es va parlar de la revisió de la toponímia del territori, de la revisió a cada municipi de que estiguen posats correctament els noms de les fonts, els collets, les serres, els masos, les coves, etcètera, i que hi ha de termini fins el pròxim 30 de setembre.

Més informació: