Forcall actua en el convent dels Dominics per evitar perills desprès del despreniment de maig

comarquesnord.cat . Forcall . dimecres, 7 d'agost de 2013 .

Forcall ha finalitzat les obres d’urgència en el convent dels Dominicos del segle XVII que va sofrir un important despreniment a finals de maig. Les actuacions, executades per l’ajuntament mitjançant una empresa comarcal, s’han centrat a apartar els elements que podien ser un perill tant a vianants i vehicles amb una despesa d’uns 14.000 euros que haurà d’afrontar l’empresa propietària. Sobre aquest tema, suposaven una amenaça les desenes de columnes de fustes que es van ajuntar a la zona del claustre. Un conjunt de peces que s’han amuntegat en el centre de l’edifici, mentre que les que estaven en millor estat s’han guardat en un magatzem i es catalogaran.

Des del municipi s’ha tingut en compte l’època estival. “Les obres han durat quinze dies i hem complert l’objectiu d’acabar en l’inici d’agost quan es multiplica el nombre de persones a Forcall i els vehicles que passen just al costat del convent” explicava l’alcalde, Santiago Pérez. Les actuacions es van definir d’urgència després de l’informe de l’arquitecte municipal i el mal estat d’alguna de les parts. “Vam instar a l’empresa propietària a executar aquestes obres i apartar els enderrocs, però van creure convenient que ens encarreguéssim nosaltres des d’aquí i evitar els problemes de seguretat que tenia l’edifici” indicava el primer edil.

Mitjançant maquinària especial, com una màquina elevadora, s’han retirat els enderrocs i s’ha aprofitat per arreglar espais que es trobaven en molt mal estat. Entre ells, l’Església del convent que és propietat del consistori des de fa dos anys “hem tapat forats, tant en les parets, com en la teulada, que suposaven un risc en l’estructura de l’edifici, netejada l’herba que tenia i, a més, hem incorporat impermeabilització, esperant que aquestes intervencions serveixin a mitjà termini” assenyalava Pérez.

La situació del convent és ara més segura, encara que algunes de les ales podria caure en qualsevol moment com incidia l’alcalde “podrien ocórrer nous despreniments, però serien en àrees on no transiten ni persones, ni vehicles, perquè tal com està la situació econòmica serà difícil que es realitzin noves obres, encara que demandarem a Patrimoni que exigeixi a l’empresa propietària que faci alguna cosa”. Forcall no vol perdre aquest patrimoni situat als afores del municipi “seria una llàstima, per la qual cosa esperem que no vagi a més” concloïa Santiago Pérez.