El llibre “Vilafranca, un mar de pedra seca a mil metres d’altitud” es presenta este diumenge

comarquesnord.cat . Vilafranca . divendres, 9 d'agost de 2013 .
Etiquetes: , , , ,

Vilafranca acull, dins la programació de les seues festes patronals, la presentació del llibre “Vilafranca. Un mar de pedra seca a mil metres d’altitud”. Es tracta d’una obra escrita per Paco Tortosa, doctor en Geografia per la Universitat de València i un pioner en el cicloturisme, que ha plasmat en el paper després de més d’un any vivint a Vilafranca i recorrent el seu terme municipal. Tortosa ha fet una crònica en primera persona després d’haver passejat pel seu paisatge i haver conversat amb els seus veïns. Ha visitat masovers que li han indicat la toponímia local. També ha realitzat les fotografies que il·lustren el llibre que compta amb 504 pàgines i més de 2.000 imatges a tot color, publicat per l’editorial valenciana Edicions 96. “Ha estat una experiència meravellosa. El que més m’ha cridat l’atenció ha estat el paisatge humà, el poder conèixer a la gent que encara viu a les masies així com el paisatge de la pedra en sec. Vilafranca és, dins de la comarca, l’epicentre d’este tipus de construccions”, relata l’autor.

A més, la publicació inclou un mapa realitzat pel mateix Paco Tortosa i per Pau Fuster, Enginyer Tècnic en Topografia per la Universitat Politècnica de València. Tots dos han confeccionat este document topogràfic de Vilafranca amb una resolució de 1:20.000 que li ha servit a Paco Tortosa per recórrer els camins del municipi. És el resultat d’un treball de camp rigorós pels voltants de la localitat en què ha consultat als seus veïns. Es tracta d’una nova publicació quepot resultar de gran valor per als excursionistes que arriben a Vilafranca, així com per a la conservació i recuperació dels noms, els elements arquitectònics i naturals i els camins que apareixen en esta obra. La presentació del llibre es realitza el diumenge 11 d’agost a les 19 hores a la Sala Carles Pons de la Casa de la Cultura de Vilafranca. A més dels autors, comptarà amb la presència d’Óscar Tena, alcalde de Vilafranca, Sergi Monfort, President del Grup Excursionista de Vilafranca, Dolors Pedrós, directora d’Edicions 96 i l’escriptor Joan Garí.

Dissabte dia 10, a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament s’inaugura l’exposició “Masovers que hi habitin. Cartografia amb una nova mirada”. La mostra és el resultat del treball de Paco Tortosa i de Pau Fuster. Inclou un total de setze pòsters amb diferents fotografies de les masies del municipi així com una breu explicació d’elles. També es pot veure exposats diversos panells amb el treball que mostra l’evolució del mapa.

Més informació: | | | |