LOS LUNES AL SOL: “Les llàgrimes de Sant Llorenç”

Amparo Panadero . 13 d'agost de 2013 .
Etiquetes: ,

“Ho recordo ara, al cap del temps, però ho ignorava avants, aquella nit en l’era, mentre el meu pare, tombat al meu costat, m’anava dient els noms dels estels a l’espera que algú perdés la seva immobilitat. Ho feien de sobte i convertien el seu breu vol en una il·lusió lumínica. I implicaven la possibilitat de demanar un desig… i ens posàvem nerviosos quan la profusió d’estels feia impossible pensar un per a cadascú”. Son paraules del llibre ‘Les llàgrimes de Sant Llorenç’, del escriptor lleonès, Julio Llamazares, que amb aquests texts, de gran bellesa i reflexió, remou la memòria i les entranyes. Perquè el temps passa com un estel fugaç, i cada estel que passa és com una vida.

Aquest dies hem tornat a veure la pluja d’estels ‘Perseidas’, sota el cel de l’oceà de muntanyes dels Ports. Realitats i miratges sota l’immens sostre de cristall. Un estiu més d’il·lusions, de somnis que segueixen marcant el camí. Cada estiu, un somni. Fugaç, gairebé, com un estel.

I ho fem lo més lluny possible del soroll que ens destrossa, lluny de les portades mediàtiques que segueixen triturant les esperances d’un país, lluny de les mentides, ja insuportables, d’aquests governants que s’amaguen aquests dies darrere de la gran roca de Gibraltar per escapar de les seves pròpies misèries, i de la visita, avui i demà, al jutjat per a declarar com a testics del robatori del segle, anomenat el ‘cas Barcenas’.

I passa un altre estel, cau una altra llum, creix la foscor i estremeix el silenci. Tombats sobre la terra freda i humida, el cel escriu històries, relat de les vides que vivim com a estels fugaces. I recordo al meu pare, i després, jo amb els meus fills, mirant el cel, contant i nomenant esteles, esperant el pas vertiginós d’una d’elles, buscant un somni.

La nit de Els Ports es una altra historia i aquest dies poden passejar per la immensitat del nostre cel, una experiència pareguda a la que he viscut gràcies a les imatges del metge Jose Luis Tripiana, que amb la seua càmera fotogràfica ha retratat una de les millors cròniques de la vida morellana.

El dijous, 15 d’agost, a les 13.30 hores, a l’Ajuntament, es presenta la seua exposició ‘Tots els Colors de Morella’, una mostra que es, totalment, com viure una nit d’agost mirant les llàgrimes de Sant Llorenç.

I dir, a més, que aquest dies, aquest mes d’agost, Morella torne a viure un temps ple de festa, convivència i de cultura, que anem a gaudir, i molt, d’un gran programa de actes, des de la música, l’art, la paraula, fins la festa, fins a un pregó que ens dedicarà el pregoner de enguany, l’estimat Xavi Querol Carceller. Ja ho sabem, però ho tornem a dir, Morella es una altra historia.

Més informació: |