Fórnols tirarà d’energia solar per a fer anar la bomba d’extracció de Vall de Lluna

comarquesnord.cat . Fórnols . divendres, 16 d'agost de 2013 .
Etiquetes:

Allò de cridar als Bombers perquè el poble s’ha quedat sense aigua en ple estiu és cosa del passat. Fórnols viu les primeres Festes Patronals sense la necessitat d’estar pendent de la reserva hidràulica dels seus dipòsits. Les obres de conducció d’aigua des de Vall de Lluna fins el poble han resolt un dels problemes històrics de Fórnols. La canalització va perfecta, encara que ara faltaria buscar un subministrament elèctric per a la bomba d’extracció d’aigua. Una vegada descartada l’opció de portar la llum des de La Sorollera, el municipi es decante per utilitzar plaques solars fotovoltaiques.

Ernesto Serrat, alcalde de Fórnols, va concretar que “gràcies als FITE 2011 i 2012 hem aconseguit diners per a l’obra. I ja ho tenim tot més o menys solucionat”. De moment “tenim un grup de gasoil per a l’extracció de l’aigua des del pou” de Vall de Lluna. El projecte inicial contemplava “portar la llum des de La Sorollera”, va afegir Serrat. Però “està una mica complicat perquè l’import d’esta conducció de llum supose de 150.000 a 200.000 euros”. L’alternativa, posar unes plaques solars fotovoltaiques, opció molt més econòmica i neta.

L’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) va convidar l’equip de govern de Fórnols a veure un sistema que havien implantat al menut municipi de Villar de los Navarros. “Ens van mostrar com funcione. Villar de los Navarros és un municipi molt paregut a Fórnols. I després van vindre aquí els tècnics, van fer l’estudi, i creiem que suposarà una inversió d’uns 45.000 euros”, va concretar Ernesto Serrat. Este sistema fotovoltaic és idoni per a Fórnols, poble amb poca gent i poc consum d’aigua a l’hivern, ja que “no tenim granges de gorrinos”. En dies d’hivern, un dipòsit d’aigua pot durar uns vuit dies.

Això canvie els dies d’estiu. Durant la setmana de festes, “es multipliquen els residents al poble. Estos dies tenim de 50 a 60 xiquets a Fórnols, quan a l’hivern en tenim dos o tres”. Això també dispare el consum d’aigua, buidant-se els dipòsits en dos o tres dies. Però és en els dies llargs de l’any quan més rendiment trauen les plaques fotovoltaiques. La conducció d’aigua des de Vall de Lluna a Fórnols estava previst com un dels grans reptes del consistori per a esta legislatura. Les obres de conducció d’aigua van començar l’any passat i del pou al poble hi ha una distància d’uns 8 quilòmetres.

Més informació: