L’Institut Aragonès de l’Aigua obre període de licitació les depuradores de la Zona 10-A

comarquesnord.cat . Matarranya . dijous, 22 d'agost de 2013 .
Etiquetes:

L’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) va obrir dilluns el període de licitació de contracte de concessió d’obra pública per a la redacció de projectes, construcció i explotació de les infraestructures necessàries per a la depuració d’aigües residuals de la zona 10-A del Pla Especial de Depuració. La iniciativa, que inclou els nuclis municipals de Beseit, Queretes, La Freixneda, Pena-roja i Vall-de-roures, compte amb un pressupost de 44,8 milions d’euros.

Un mes després que el Govern d’Aragó aprovés i autoritzés una despesa plurianual de pràcticament 45 milions a l’IAA per a emprendre la contractació de l’obra, el Butlletí Oficial d’Aragó (BOA) publicava el dilluns l’anunci de la licitació d’obres necessàries, segons explicava ‘Diario de Teruel’, per complir amb la Directiva europea d’aigües. En paraules de l’estudi de viabilitat redactat per l’IAA, “l’objectiu principal d’estes actuacions és millorar el nivell de qualitat dels ecosistemes hídrics”, i per aconseguir-ho “s’han d’adoptar mesures que limiten fins a valors admissibles els impactes negatius que les aigües residuals produeixen en el medi ambient”.

El Govern d’Aragó recorre a un contracte de concessió d’obra pública com a fórmula de cooperació públic-privada. L’empresa avançarà els diners per a fer les cinc estacions depuradores d’aigües residuals (EDARs) i l’Executiu compensarà la despesa a llarg termini. Aigües estime un pressupost de 44.824.652 euros i un termini d’execució de 21 anys i 10 mesos. Vint mesos corresponen a la redacció del projecte i execució de l’obra, i 20 anys a l’explotació del servei. Les empreses interessades a participar en el concurs tenen fins al 24 de setembre per a presentar les seues ofertes.

Fa unes setmanes, el director de l’Institut Aragonès de l’Aigua, Alfredo Cajal va dir que “tot el món coneix que aquí hi ha els plans de depuració. Teníem 13 zones. Deu d’elles estan en marxa, amb 100 depuradores en funcionament. I hi ha tres zones encallades per la crisi i la situació de les pròpies empreses adjudicatàries que estem desbloquejant”. El director de l’Institut Aragonès de l’Aigua va recalcar que la conca del Matarranya està dividida en tres subzones, i “ara licitarem una subzona d’esta primera zona”.

Més informació: