El pregó enceta les festes d’agost a Cinctorres

comarquesnord.cat . Cinctorres . dimarts, 27 d'agost de 2013 .
Etiquetes: , , ,

La Societat Musical Cinctorrana va ser la primera en arribar a les portes del Palau dels Santjoans, des d’on es pronunciaria el pregó de les festes 2013. Com cada any, esta zona de Cinctorres és el marc de l’inici de les celebracions en honor a la patrona, la Verge de Gràcia. Fins allí, anaven arribant desenes de veïns, amb protagonisme per als més menuts i per a les seues ben diverses disfresses. Ja és tradició a Cinctorres disfressar els xiquets en esta jornada festiva. Tots ells, després del pregó, participaran d’una ofrena de flors a la Verge, en l’interior del temple. Abans, la corporació municipal de Cinctorres pujava al balcó del Palau per tal d’inaugurar les celebracions d’enguany. L’alcalde, Toni Ripollés, seria un any més l’encarregat de pronunciar el pregó tractant diferents aspectes del municipi i destacant els 10 anys de la banda del poble, els èxits del Cinctorrà o la creació del club d’esports de muntanya La Roca Parda.

Després del pregó, tocava llençar el xupinaso amb el qual quedarien oficialment inaugurades les festes. Després de l’esclat del coet, la banda tornava a encapçalar una comitiva que recorreria els carrers cinctorrans fins desembocar a l’església. Formant part d’este passacarrer, la corporació municipal amb un gran ram de flors que dipositarien després als peus de la Verge de Gràcia. Molts van ser els cinctorrans que formarien part d’esta marxa. L’església esperava l’entrada dels fidels, que no tardarien a fer-ho.

Una vegada al seu interior, era el moment d’honorar a la patrona amb els centenars de flors preparades. Després de deixar la peanya repleta de flors, venia el torn dels més menuts amb els seus ramets. De forma ordenada, els xiquets disfressats accedien a l’altar del temple per entregar les flors. A canvi, eren obsequiats amb unes llepolies. Personatges de tot tipus s’apropaven per fer l’ofrena, deixant de seguida ben ple el marc preparat per a l’ocasió. Alguns aprofitaven per immortalitzar l’estampa, ben a prop de la Verge de Gràcia. Els veïns de Cinctorres, des dels bancs, no es perdien detall d’una de les jornades més emotives de les seues festes. Els quintos també participaven de la celebració, fotografiant-se al final per a guardar la instantània.

Ja als exteriors del temple, la marxa per als més menuts continuava amb el grup d’animació vilafranquí ‘La Xalera’. Alguns a sobre de les xanques, altres a peu de carrer amb disfresses i fins i tot malabars. ‘La Xalera’, amb el seu humor, ompliria d’ambient els carrers de Cinctorres. Menuts i grans seguien el ritme d’estos joves artistes. Amb el dia del pregó, Cinctorres donava per començades de forma oficial les festes en honor a la Verge de Gràcia, unes celebracions que s’allargaran fins el dia 3 de setembre. Este dimecres es viurà un dels dies més intensos amb els dia dels Quintos amb festa i espectacles taurins per la vesprada i a les 23 hores amb bou embolat.

Més informació: | | |