El PSPV pregunta al Govern d’Espanya sobre les autoritzacions del fracking a la província

La diputada socialista per Castelló al Congrés dels Diputats, Susana Ros, ha assegurat que els socialistes valencians han presentat una bateria de preguntes al Congrés dirigides al Govern d’Espanya sobre la possible aplicació de la tècnica fracking en qualsevol dels municipis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana. Els socialistes s’han interessat per aquesta qüestió després de conèixer que l’empresa Montero Energy Corporation va presentar a la fi del 2012 tres projectes i va sol·licitar llicència a la Generalitat Valenciana per a la recerca sobre l’aplicació d’aquesta tècnica a les comarques del Maestrat i Els Ports. En concret, “es tracta de zona que supera les 195.000 hectàrees i afecta a 41 municipis de la província de Castelló, la qual cosa suposa el 29’4% de la superfície de la nostra província”, ha remarcat Ros.

La diputada per Castelló ha insistit que existeixen “nombrosos estudis” que assenyalen “la perillositat” d’aquesta tècnica “per a la contaminació dels aqüífers, així com la possibilitat que poguessin provocar-se sismes a causa d’aquestes perforacions”. Per aquestes raons, des del PSPV han manifestat la seva voluntat que la província de Castelló sigui “un territori lliure de fracking”. Així, Ros ha recordat que “vam ser els primers” a presentar declaracions, mocions i preguntes en les institucions perquè el Govern de Rajoy “escoltés a alcaldes i ciutadans en lloc de crear aquesta gran alarma social amb noves autoritzacions”. D’aquesta manera, ha insistit que existeixen estudis que certifiquen que aquest mètode d’extracció “ha produït greus problemes mediambientals”, com aigües contaminades de rius, llacs i aqüífers, així com en el subministrament d’aigua potable per al consum humà a les regions on s’ha utilitzat.

“El futur no es construeix sobre la base d’un model perillós i tòxic”
En aquesta línia, ha reiterat que aquesta tècnica de fractura hidràulica és “inoportuna per a la nostra província” ja que “buscar l’existència del petroli a l’interior de Castelló posa en risc la salut de les aigües subterrànies. I això és sagrat, intocable”. Per això, ha subratllat que “el futur no es construeix sobre la base d’un model perillós i tòxic” al mateix temps que ha considerat que “les institucions democràtiques han de saber interpretar quin és el sentiment dels ciutadans i de les ciutadanes”. “Per això -ha explicat- hem presentat i realitzat preguntes al Govern per conèixer quins són les seves intencions i la situació de la sol·licitud de projectes a la província de Castelló”. 

Més informació: | | |