La desocupació puge a la comarca després de 5 mesos en caiguda

comarquesnord.cat . Saragossa . dimarts, 3 de setembre de 2013 .
Etiquetes:

La desocupació al Matarranya ha trencat cinc mesos de baixades i este mes d’agost ha pujat en 8 persones, una tendència que ha estat marcada per l’ascens de l’atur en sectors claus al territori com són l’agricultura i els serveis. Les xifres han passat de les 472 persones registrades el passat mes de juliol a les 480 que han marcat l’agost. Per tant, la desocupació al Matarranya ha augmentat en 8 persones (+1,69%), vivint-se una pujada a 8 pobles del Matarranya, mentre que a sis s’ha mantingut i a només quatre d’ells ha baixat la desocupació. Agost acostuma a ser un mes positiu per al món laboral, motivat pel turisme i la contractació de gent als pobles per treballs de manteniment i jardineria. Per sectors, la desocupació ha pujat en agricultura (+4) i serveis (+6), i només ha baixat en construcció (-1) i en indústria (-1).

D’esta forma, el Matarranya viu la mateixa tendència que s’ha produït a l’Aragó, on el mes d’agost la desocupació ha pujat en 231 persones, passant de les 110.262 persones a les 110.493 en un mes. L’augment s’ha vist marcat per Saragossa, província on s’ha produït un increment del 0,36%. Per la seua part, a Terol ha baixat en un 0,59%, mentre que a Osca la caiguda ha estat més suau (0,10%). Per tant, el Matarranya ha viscut un increment més significatiu que les províncies d’Aragó. Per sexes, la desocupació a la nostra comarca ha crescut entre dones i hòmens. Entre ells, s’ha passat de 270 a 274, amb un increment de 4 veïns. En el cas de les dones, la pujada ha estat idèntica, passant de les 202 a les 206 (+4).

. Poble a poble

Per pobles, cal subratllar que només quatre d’ells al Matarranya van reduir el nombre de gent sense faena el passat mes d’agost. La caiguda més intensa s’ha produït a Lledó, on s’ha passat de 12 a 8 veïns (-4) en un mes. A Ràfels s’ha passat de 3 a 1 veïns a l’agost (-2), la mateixa caiguda que a La Freixneda, on la desocupació ha baixat de 36 a 34 veïns. A Fontdespatla, on s’ha passat de 19 a 18 veïns sense faena, esta reducció ha segut d’un veí. Per la seua part, a sis pobles del Matarranya s’han mantingut els mateixos números el juliol que l’agost. És el cas d’Arenys de Lledó (8 veïns), Fórnols (2), Mont-roig (11), Pena-roja (22), la Torre del Compte (5) i Valljunquera (18).

Per contra, vuit pobles del Matarranya han incrementat el nombre de gent sense faena este mes d’agost, seguint la tendència de la comarca i d’Aragó. La pujada més rellevant s’ha produït a Queretes, passant de 26 a 30 veïns (+4), mentre que a Calaceit ha estat de 3 veïns (de 67 a 70 veïns). El mateix increment s’ha viscut a Massalió, que ha passat de 17 a 20 veïns desocupats en un mes, mentre que a Beseit (de 29 a 31) i a Vall-de-roures (de 167 a 169) este increment ha estat de dos veïns. A La Portellada (de 7 a 8), Torredarques (de 5 a 6) i a la Vall del Tormo (de 18 a 19) ha augmentat en una persona.

Més informació: