La Guàrdia Civil destrueix una bomba d’aviació de la Guerra Civil a Vilafranca

comarquesnord.cat . Vilafranca . dimecres, 4 de setembre de 2013 .
Etiquetes: ,

La Guàrdia Civil va desactivar este dimarts, tal com informa en nota de premsa, una bomba d’aviació de la Guerra Civil a Vilafranca procedint a la seva destrucció controlada. L’actuació de la Guàrdia Civil es va iniciar arran d’una trucada d’un ciutadà al telèfon del Quarter de la Guàrdia Civil de Vilafranca, en la qual informava que havia localitzat semienterrat un artefacte explosiu mentre realitzava senderisme per una zona forestal de la localitat. Immediatament es va desplaçar al lloc una patrulla de la Guàrdia Civil fins a l’arribada dels especialistes en desactivació d’explosius.

Quan van arribar els guàrdies civils van comprovar que es tractava d’una bomba d’aviació “Negrilla” de la passada Guerra Civil procedint a acordonar la zona. Els especialistes en desactivació d’explosius de la Guàrdia Civil van procedir a la seva destrucció controlada en la vesprada de dimarts. Així mateix, davant la freqüent aparició d’artefactes explosius de la Guerra Civil a la província i d’altres tipus d’artefactes com a pots de fum, bengales de senyalització, balises de senyalització (dipositades normalment en zones costaneres per les corrents marines), la Guàrdia Civil dóna una sèrie de consells:

Com reconèixer que ens trobem davant un artefacte explosiu?
– Els artefactes explosius són bastant comuns en paratges aïllats, zones de llaurar o dobles fons de cases habitades durant la Guerra.
– A tot objecte amb aparença d’artefacte explosiu i estrany a l’entorn, caldrà donar-li una consideració de real.
– Davant el dubte avisar al 062, perquè agents especialitzats facin la comprovació sense córrer riscos innecessaris.

Precaucions a adoptar davant la troballa d’un explosiu
– NO MOURE NI TOCAR.
– Impedir que ningú ho toque. El mateix risc potencial que suposa per a nosaltres cal traslladar-ho a qualsevol altra persona.
– Allunyar-se del lloc, per la mateixa ruta que hem accedit, però en sentit contrari, ja que pot haver-hi altres artefactes a la zona.
– L’artefacte pot portar diverses dècades dormit i, si no ho manipulem, és possible que continuï en aquest estat

Com senyalitzarem la troballa?
– Utilitzar elements de l’entorn com a pedres, branques o una peça amb color intens.
– Convé senyalitzar, però no emmascarar l’artefacte.
– No improvisar noves rutes per buscar elements que ens ajudin a senyalitzar, buscar-los en el mateix camí pel qual hem accedit.
– Ressaltar el lloc amb marques en el sòl a manera de creus o fletxes.
– Si disposa de GPS o mòbil amb aquesta aplicació fer ús del mateix, fent arribar les coordenades exactes als especialistes de la Guàrdia Civil.

Per a més informació poden contactar amb l’Oficina Perifèrica de Comunicació de la Guàrdia Civil, en el telèfon 964.22.46.00 ext. 241 o en el 628.140.650

Més informació: |