Carlos Zanón: “El capitalisme ens ha convertit a tots en mercaderia, inclús a nivell sentimental”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 5 de setembre de 2013 .
Etiquetes: ,

El dissabte 31 d’agost, la Llibreria Serret de Vall-de-roures va aplegar la presentació del nou catàleg de l’editorial ‘Playa de Ákaba’ a càrrec dels seus propietaris, Lorenzo Silva i Noemí Trujillo. L’editorial va portar algunes de les novetats literàries, com ara ‘Judith y las muñecas monstruosas’ de Trujillo o l’obra poètica de Carlos Zanón, ‘Yo vivía aquí’, que també va estar present a la Llibreria Serret. Durant la presentació del catàleg es van sortejar unes nines ‘Monster High’ entre el públic infantil, i també hi van assistir altres escriptors, com ara el poeta Felipe Sérvulo.

El consolidat escriptor de gènere negre Carlos Zanón va parlar de la seua última obra, ‘No llames a casa’ (RBA). Aquí “volia barrejar dos coses: una parella adúltera que està en decadència, i tres busca-vides que troben la seua forma de viure situant-se a llocs on lloguen habitacions a parelles i on predomine el xantatge”. Zanón ha trobat un forat en el gènere negre, però sempre va més enllà. “El gènere parle de la violència. Però la violència no té perquè estar delimitada a un assassinat. També estan la violència social, la violència econòmica, la violència sentimental. I aquí hi ha un món per explorar”.

Zanón va recordar que “els nòrdics ens van començar a agradar perquè explicaven com vivien, com eren els seus hiverns, com eren els seus pares pintors”. En les seus obres trobarem una denúncia social clara que es diu “el capitalisme afectiu, aquell capitalisme que fa que molta gent es quede fora”, que molta gent “perdi l’estabilitat i no la trobe. I un dels protagonistes vol això al preu que sigui”. L’autor de ‘No llames a casa’ va anar més enllà, i va considerar que “el capitalisme ens ha convertit en mercaderia, inclús en mercaderia a nivell sentimental”.

. L’escenari, Barcelona

Una vegada més, Zanón aposte per Barcelona com escenari de la novel·la. L’escriptor va puntualitzar que “en certa manera, és el territori que jo conec i em moc. També és cert que no tinc una vinculació afectiva amb Barcelona. No em cau especialment bé, Barcelona i no hi tinc eixa fascinació que sí tenen alguns escriptors”. Per a Zanón, l’escenari és important “perquè una ciutat no són només els carrers, sinó que és com es demana un tallat, com viu la gent, com es relaciona”. I en relació al gènere, Zanón va considerar que “no crec que sigui una moda sinó que és un gènere que ja s’ha establert”.

És el que ha passat a la ciutat de Barcelona, on el gènere s’ha assentat molt gràcies al treballa que ha fet Negra i Criminal, que “ha fet de motor de còmplices, de lectors i d’escriptors”. Pel que fa a la situació del llibre i les llibreries, Zanón va dir que al final, “perquè un llibre funcione cal que hi haja lectors”. Ara mateix, “el mort semblen les llibreries”. Quan “tanquen una llibreria, et connectes a facebook i veus a 300 persones que es lamenten del seu tancament. Però si aquelles 300 persones hagueren comprat un llibre al mes, aquella llibreria no hagués tancat. Cal incentivar la lectura”.

Més informació: |