La Diputació celebrarà anualment un Debat sobre l’Estat de la Província i una Convenció d’Alcaldes cada dos anys

comarquesnord.cat . Castelló . dijous, 5 de setembre de 2013 .
Etiquetes: , , , , ,

El nou Reglament Orgànic de la Diputació de Castelló, que estan ultimant de forma conjunyeix els tres grups polítics, inclourà com a principals novetats la celebració anual del Debat sobre l’Estat de la Província així com una Convenció d’Alcaldes amb caràcter bianual. Així ho han acordat els portaveus de PP, PSPV i Compromís en la confecció del nou document que regirà el funcionament intern de la corporació provincial i les pautes per millorar la transparència institucional.

“Acords com els quals hem aconseguit treuen a relluir la voluntat de diàleg i consens d’aquesta casa i el seu president, qui anteposa el compromís per aquesta terra i el servei al ciutadà als interessos partidistes”, ha apuntat el portaveu i vicepresident provincial, Miguel Barrachina.

D’aquesta manera, l’article 13 del reglament estableix que la Diputació celebrarà anualment, exceptuant l’any en el qual se celebrin eleccions municipals, un Ple extraordinari per al Debat sobre l’Estat de la Província, en el qual es debatran assumptes d’interès provincial relacionats amb l’àmbit competencial de la institució. En ell, el president realitzarà una exposició sobre la situació general de la província i les línies de la seva acció de govern, iniciant-se un debat amb la resta de grups polítics.

Per la seva banda, l’article 49 exposa que el president de la Diputació convocarà, amb caràcter bianual, una Convenció d’Alcaldes on es debatran exclusius assumptes de competència municipal i es donarà la paraula als alcaldes i alcaldesses que ho sol·licitin. Aquesta trobada pretén donar continuïtat al Cim de Cabanes, celebrada en 2011, d’on van sorgir proposades com la redefinició de competències de les administracions locals, debatuda després a nivell autonòmic i nacional.

Ambdues propostes han estat elaborades pel PSPV i acceptades per l’equip de govern liderat pel president provincial, Javier Moliner, en la seva voluntat d’afavorir consensos en la Diputació que prioritzin els interessos de la província als partidistes. De la mateixa forma, també es reflecteix en el nou document la separació de reglamentació que regeix la presentació de mocions de les declaracions institucionals en el Ple, a proposta de Compromís.

Així, s’avança del termini de presentació en 24 hores, per la qual cosa les mocions i declaracions institucionals es podran presentar fins al dimecres anterior a cada Ple fins a les 14 hores, mentre que per a les esmenes serà el divendres anterior al Ple fins a les 12 hores.

. Administració de consens

Mesures com aquestes permetran que els grups polítics puguin preparar-se amb major antelació les seves intervencions parlamentàries, amb la fi última de millorar la qualitat dels debats i afavorir així els consensos polítics, els quals han estat presents durant tota la legislatura en les grans iniciatives anunciades pel president provincial, Javier Moliner.

Barrachina també ha recordat que “serem la primera Diputació a Espanya que incorpora un reglament orgànic amb un apartat específic de transparència per conèixer els comptes i treball exercit per tots els diputats”.

Més informació: | | | | |