Representants de València, Aragó i Catalunya visiten les oliveres mil·lenàries de Pena-roja

comarquesnord.cat . Pena-roja . divendres, 6 de setembre de 2013 .
Etiquetes:

El passat divendres 6 de setembre, la Mancomunitat de la Taula del Sénia va organitzar una visita pels municipis de La Jana, Ulldecona i Pena-roja de Tastavins on van estar presents els directors generals d’agricultura del País Valencià, Marta Valsangiacomo, i la Generalitat de Catalunya, Domènec Vila, així com la cap de servei d’agricultura del Govern d’Aragó, Rosario Costa. La visita es va centrar en una reunió de treball que va servir per a tractar els diversos projectes que impulse la Mancomunitat, a més de la visita a espais museístics del territori. L’estada també va permetre descobrir les oliveres mil·lenàries de Pena-roja, que són les que s’han trobat a major altitud a tota la Taula del Sénia (més de 750 metres).

Tere Adell, gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia, va recalcar que “és important que els representants de les comunitats autònomes coneguen la realitat del territori, que visiten les nostres terres perquè vegen els projectes que estem duent a terme i les necessitats que tenim”. Al llarg de la reunió de treball “hem parlat de diverses línies de col·laboració”, va afegir Adell, i “esperem que això continue amb esta bona sintonia i que la reunió tinga els seus fruits”. La gerent de la Taula del Sénia va recordar que esta visita es va tancar a Pena-roja, “on estan les tres úniques oliveres mil·lenàries que hem pogut catalogar en els pobles de la banda d’Aragó que estan dins la Mancomunitat de la Taula del Sénia”.

. 3,5 metres de perímetre a 1,3 metres

La gerent de la Mancomunitat va explicar que “també hem estat observant oliveres per Beseit i Vall-de-roures, xarrant amb la gent dels pobles. I les que pareixia que sí que ho eren, no donaven les dimensions”. Si n’hi ha més a la banda d’Aragó, “no ho podem assegurar. Però parlant amb la gent dels pobles i amb el tècnic que s’ha recorregut tot el terreny, no n’hem trobat més”. Per a assegurar que una olivera té la catalogació d’arbre mil·lenari, els inventaris diuen que esta ha de tindre un perímetre mínim de 3,5 metres a 1,3 metres del terra. Ara mateix, al Territori de la Taula del Sénia trobem 4.730 olivers, aproximadament, considerats mil·lenaris. Cada un d’ells porte un número en un distintiu que facilite la feina de certificació.

Des de Pena-roja, l’alcalde Francisco Esteve, va explicar que “arrel del projecte que va eixir a la Taula del Sénia, vam informar que hi havia tres oliveres mil·lenàries al poble. Des de la Mancomunitat estaven sorpresos, perquè estan a una altitud de 750 metres, i molta gent del poble no les havia vistes mai”. Esteve va reconèixer que “han estat molt abandonades, a una zona de difícil accés. I pot ser ara estaria bé fer alguna adequació per a donar-les a conèixer”. L’alcalde de Pena-roja va dir que “són uns arbres que tenen més de 1.000 anys i que venen de molta tradició. Són uns arbres que han demostrat que s’adapten bé al terreny i que lluiten per sobreviure, que és una mica el que fem la gent a estos pobles tan menuts”.

Més informació: