Gran diumenge de festa a Vilafranca per la marededéu del Llosar

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 8 de setembre de 2013 .
Etiquetes: , , ,

Vilafranca ha celebrat aquest diumenge 8 de Setembre la festa de la seua patrona, la Mare de Déu del Llosar. Instants abans d’eixir la processó, s’ultimaven els detalls a la Parròquia Santa María Magdalena, on els majorals i majoralesses del Llosar 2013 revisaven que tot estiguera en ordre. Portadors per a les imatges de Sant Roc i la Verge del Llosar i per a tots els guions i banderes de les diferents comfraries que participen a la processó. També estaven les Regines de les Festes, Andrea Colom i Carla Marín amb les dames de les Corts d’Honor per tal de participar a la processó.

La Majoralia 2013 engalanava el carrer Major amb adorns florals. A les cases de la part baixa d’aquest carrer es col·locaven centres de flors a les façanes en un treball manual realitzat per unes quantes persones voluntàries. Un bonic adorn que va donar molta vistositat al carrer Major. A les 10 i mitja del matí eixia la processó des de l’Església de Vilafranca en direcció a l’ermitori del Llosar. Obrint la comitiva, les creus portades pels ‘coteros’ i els guions i banderes de les comfraries. Seguint al guió de la Mare de Déu, la Majoralia del Llosar 2013 presidia la processó. Una majoralia que està formada per Rubén García, Israel Mateu, César Loras, Tamara Bono, Pablo Monfort, Marta Izquierdo, Crispín Tena, Sole Andrés, Carlos Pitarch, David Vidal, María Cervera i Iván Barreda. Seguint a la Majoralia, la imatge de la Verge, les autoritats municipals i eclesiàstiques i la Unió Musical de Vilafranca interpretant ‘Virgen del Losar’ i ‘Sant Roquet’.

La Majoralia valorava molt positivament els actes del Llosar i la gran afluència de gent en aquest 8 de Setembre. El fet de caure la festa en diumenge, incrementava clarament la presència d’assistents als actes del Llosar.

Minuts abans de les 12 arribava la processó a l’ermitori del Llosar. Els voltants del santuari es trobaven plens de gent per esperar l’arribada de la patrona de Vilafranca. També es trobava de gom a gom l’ermitori amb l’altar major magníficament engalanat amb flors blanques i morades. Abans de començar la celebració religiosa en honor a la Mare de Déu del Llosar tindria lloc l’ofrena de flors per part de les Regines i Dames de les Festes.

La missa solemne en honor a la Verge del Llosar seria oficiada per mossén José Aparici, rector de la Parròquia de Vilafranca i mossén Alfonso, rector vilafranquí a la localitat de l’Aldea ( Tarragona ). La missa seria cantada pel Cor de l’Església de Vilafranca.

L’activitat als Arcs del Pare Plàcid al Llosar seria frenètica després de la missa amb la degustació dels pastissos de confitura fets per la Majoralia a les darreres setmanes. A més, els pastisssos estaven a la venda a l’igual que els pots amb confitura. Els Majorals habilitarien un espai a la porta de la Casa de la Verge per vendre els dolços.

La Majoralia també necessitava l’ajuda d’un bon grapat de persones. Familiars i amics col·laborarien amb els 12 majorals en feines com servir i vendre pastissos, portar imatges o banderes a la processó i altres treballs que aparantment no es veuen tant i que també s’han de fer.

Lluida festa del 8 de Setembre a Vilafranca, que es completaria per la vesprada amb el darrer dia de la Novena, el concert de pas-dobles de la Unió Musical de Vilafranca i la tornada de la processó fins a Vilafranca. Un cap de setmana en el que s’ha estat mirant continuament el cel, donades les previsions de pluja existents però que a Vilafranca han fet acte de presència de manera molt insignificant. De fet, dissabte s’arreplegaven 0,9 litres per metre quadrat pel matí, mentre que diumenge no cauria ni una gota i amb una temperatura molt agradable durant tota la jornada.

Amb la celebració del 8 de Setembre es posa el punt i final a les activitats festives de l’estiu a Vilafranca. Després d’unes setmanes molt intenses amb les festes d’Agost i ara, amb la celebració de la festa gran de la Mare de Déu, donen pas a un periode, en el que tot tornarà a la normalitat. Per a l’any 2014, Vilafranca compta ja amb Majoralia per a la Verge del Llosar.

Més informació: | | |