La reforma del sistema elèctric fa perillar els estalvis de molts inversors

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 16 de setembre de 2013 .
Etiquetes: ,

La reforma energètica del govern de Rajoy te als menuts i grans inversors en renovables preocupats. La major part dels parcs o plaques solars que hi ha instal·lats a la comarca dels Ports corresponen a menuts inversors que intentaven assegurar-s’un complement per a la jubilació. Però els condicions en els que és van atrevir a apostar per els renovables estan canviant a meitat del joc.

A Morella l’ajuntament va impulsar en 2006 l’empresa Promoció d’Energies Renovables amb l’objecte de fomentar el desenvolupament dels Energies Renovables a la ciutat de Morella. Aquesta empresa està participada majoritàriament per l’empresa municipal CISE, SPE, SA, i l’empresa Noves Energies del Maestrazgo S.L. El primer que van portar endavant va ser la creació d’un Parc Solar Fotovoltaic. Aquest parc està situat a la finca del Mes de Vicent, a la Vega dels Llivis, i va ser una inversió oberta a la participació ciutadana. El Parc, dividit en 15 instal·lacions ha aglutinat inversors locals que, mitjançant la constitució d’empreses, han adquirit els plantis solars actualment en funcionament. El Parc Solar te una potència instal·lada d’1,5 MW repartits en 15 horts solars de 100 KW cadascuna. El pressupost de cada hort rondava els 725.000 euros.

En aquell moment els estudis de rentabilitat d’aquest tipus d’instal·lacions permitien parlar d’un 10% sobre la inversió, en el qual després d’un anys per a recuperar el que s’havia invertit, els inversors podrien tindre com una assegurança per a complementar salaris o jubilacions. El passat dissabte en aquest parc solar, el secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, exigia al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que presentés un recurs d’inconstitucionalitat a la reforma energètica proposada pel govern de Rajoy, com ja han fet altres presidents de comunitats autonomes davant el que és considera el remat als renovables i un greuge significatiu a milers d’inversors que veuen com a meitat del joc, sense previ avis, canvien els reglis.

El secretari general del PSPV alerta que la normativa del govern de Rajoy suposarà la pèrdua de 15.000 ocupacions a la Comunitat i més de 50.000 petits productors es veuran directament afectats

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha reclamat avui al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, que present un recurs d’inconstitucionalitat davant el Reial decret 9/2013, del Govern d’Espanya, de 12 de juliol, pel qual s’adopten mesures urgents per garantir l’estabilitat financera del sistémica elèctric. D’aquesta manera, ha insistit que aquest reial decret és en “una nova normativa penalizadora” que suposarà “la mort del sector de l’energia fotovoltaica” i un “greu perjudici pels 50.000 petits productors afectats directament” a la Comunitat Valenciana. A més, Puig ha alertat que aquesta mesura suposarà la pèrdua de 15.000 ocupacions la nostra autonomia.

Puig ha visitava aquest cap de setmana el parc d’energia fotovoltaica de Morella acompanyat per l’alcalde de la localitat Rhamsés Ripollés, el portaveu del PSPV en la Comissió d’Indústria, Francisco Toledo, entre uns altres.

El líder del PSPV ha insistit que els socialistes valencians presentaran iniciatives tant en les Corts Valencianes com al Parlament Europeu perquè “estan de costat dels milers petits inversors valencians que van confiar en la seguretat jurídica de la normativa de l’Estat”.

Avui mateix el Grup Parlamentari Socialista dels Corts presentarà una proposició no de llei per instar al Consell al fet que recorri davant el Tribunal Constitucional el citat decret.

Més informació: |