Els geòlegs detecten punts de risc a la Mola de Mont-roig i aconsellen corregir-los

comarquesnord.cat . Mont-roig . dijous, 19 de setembre de 2013 .
Etiquetes:

El conseller de Política Territorial i d’Interior de la DGA, Antonio Suárez, i l’alcalde de Mont-roig, Óscar Arrufat, han firmat avui un conveni de col·laboració per a assegurar i consolidar l’estructura de la Mola. El passat 4 de març, degut a la forta nevada que va patir la comarca del Matarranya, el paratge natural de la Mola de Mont-roig va patir un gran despreniment que va afectar alguns carrers i cases, i inclús va obligar a desallotjar 23 veïns. El conveni que han firmat Govern d’Aragó i Ajuntament està xifrat en 21.914 euros i servirà per a sufragar part del cost d’eliminació de la roca que es va desprendre.

L’alcalde de Mont-roig va explicar que “l’aportació econòmica des de la Conselleria és de 21.914 euros, que serà una gran aportació al cost total de l’obra, que ha estat aproximadament d’uns 72.000 euros”. Al llarg de la seua intervenció, Óscar Arrufat va recordar el dia del despreniment. “Jo estava a Saragossa. M’ho van explicar tot. Vaig vindre, i quan estava de camí Antonio Suárez em va picar i va posar a disposició del poble tots els mitjans possibles”. L’alcalde de Mont-roig també va recordar que “per a un municipi com Mont-roig, prendre la decisió de desallotjar 23 veïns no és gens fàcil”.

Arrufat també li va voler donar les gràcies a la delegació territorial del Govern d’Aragó a Terol pel suport, com també a la Diputació Provincial de Terol, “que va posar tots els mitjans” possibles. Una vegada més, va agrair la col·laboració de Comarca, que “també va posar a disposició tots els seus mitjans”, com “a la gent que treballe al 112, que van ser els encarregats de buscar-nos empreses especialitzades per a resoldre este sinistre”. La destrucció de l’enorme pedra que es va desprendre de la Mola va ser possible gràcies a ciment injectat i micro-voladures.

. Punts crítics que cal corregir

En relació a futurs treballs a la Mola de Mont-roig, Arrufat va apuntar que “s’ha fet un estudi de la Mola” a mans dels geòlegs de la Diputació que ha constatat que “hi ha deu punts complicats” al massís que “cal corregir”. L’alcalde del poble va concretar que la “Mola de Mont-roig està assentada sobre una estructura argilosa” que s’ha anat desfent amb les pluges, “creant unes coves naturals”. Un dels punts més crítics està ubicat just als dipòsits d’aigua de Mont-roig, ubicats davall la Mola, i s’està mirant quina solució té això i com evitar possibles mals majors.

Des del Govern d’Aragó, Antonio Suárez va destacar que esta era la seua primera visita oficial a Mont-roig. Esta ha consistit en la firma d’un conveni de col·laboració que “des d’un principi ja vaig assegurar”, i que ha servit “per a fer front a la despesa de l’operatiu que va ser necessari per evitar despreniments al paratge de la Mola de Mont-roig”. El conseller Suárez va subratllar “la faena feta des de Mont-roig per pal·liar des del primer moment la problemàtica”, així com “la col·laboració i el suport mostrat per les diferents administracions”.

Més informació: