El menjador escolar d’Aragó és dels més cars de tot l’estat

comarquesnord.cat . Saragossa . divendres, 20 de setembre de 2013 .
Etiquetes:

Els números no enganyen. Aragó és una de les comunitats autònomes amb els preus de menjador escolar més cars de tot l’estat. El preu per menú és de 6,81 euros si un xiquet hi va a dies solts, mentre que li surt a 5,45 € el menú -aproximadament- en cas de fer el pagament de tot un mes. Les famílies aragoneses -sempre i quan no estan becades- han de pagar 96 € al mes pel servei de menjador escolar per xiquet, quan a altres regions el cost és de poc més de 3 € diaris. L’any passat, la comunitat educativa ja va denunciar el cost dels menjadors escolars a Aragó, recordant que si el preu per menjar a l’escola era de 6,81 €, a les Corts d’Aragó només en pagaven 3,05 € per dinar.

El Departament d’Educació ha congelat el preu del menjador este curs escolar. Enguany les famílies han de pagar 96 € al mes per portar un xiquet al menjador. És a dir, 5,45 € diaris, o 6,81 € si no es pague el mes sencer. Per contra, a la resta de comunitats el preu per menú oscil·le els 4 €. Navarra té els preus més cars, estan marcats en 6,2 € el menú. Però Educació assumeix part del cost i a les famílies els ix al final per 1,75 €. Euskadi fixe un preu de 4,6 €, mentre que Madrid el té en 4,87 €, Múrcia en 5 € i a Canàries val poc més de 3 €. A Catalunya és més car, i està xifrat en 6,2 €, encara que quan és a dies solts és més barat que a Aragó. Al País Valencià ix per 4,25 € diaris.

Segons detalle ‘El Periódico de Aragón’, i tot i que des de l’administració s’ha incidit en que el preu no ha pujat en dos anys, els pares han lamentat que el servei complementari “més demanat i necessari per a les famílies s’està convertint en un luxe cada vegada a l’abast de menys persones”, segons la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (la Fapar). La pròpia Federació, segons complemente el rotatiu, adverteix que el menjador “és un servei educatiu, no social”, i considere que “moltes famílies no deixen als seus fills perquè volen, sinó perquè ho necessiten”. I això es viu “no només en casos en què treballen el pare i la mare i no poden donar de menjar al seu fill”.

Des del Matarranya, l’ajuntament de Vall-de-roures ha considerat oportú crear un servei d’ajudes que beneficiarà a tots els usuaris del menjador escolar del municipi. Així ho va confirmar el consistori de la capital del Matarranya, que bonificarà en 30 euros -al mes i per servei- els xiquets i xiquetes que utilitzen estos equipaments. Per a este curs, el preu del menjador escolar de Vall-de-roures no ha baixat ni ha pujat, però l’ajuntament ha considerat oportú ajudar a les famílies del poble en uns serveis que ajuden a “conciliar la vida familiar i laboral”. La pujada de preus de menjador va fer que l’any passat alguns xiquets deixaren d’anar perquè les famílies no s’ho podien permetre.

Més informació: