Comencen les consultes amb els pobles afectats davant la possible declaració dels Ports com Parc Natural

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 23 de setembre de 2013 .
Etiquetes:

El conseller d’Agricultura i de Medi Ambient del Govern d’Aragó, Modesto Lobón, va mantindre el dilluns -23 de setembre- una reunió amb els alcaldes de Beseit, Vall-de-roures i Pena-roja per a tractar la possible declaració dels Ports com Parc Natural, una figura de protecció fins ara inexistent a la província de Terol. El projecte inicial estime unes dimensions de 8.000 hectàrees repartides entre els termes municipals d’estos tres pobles, i ara s’han iniciat les consultes formals per a tractar-lo amb els ajuntaments i els propietaris. Faena rellevant, perquè propietaris de finques que es veurien afectades per esta figura no amaguen certa desconfiança sobre el Parc Natural.

A més, Lobón va recalcar en la seua visita al Matarranya que l’objectiu que s’ha marcat el Govern és començar la redacció del PORN (Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals) de cara al mes de novembre. Primer de tot, i segons el propi conseller, cal conèixer les impressions de pobles, veïns i propietaris. “Natres no veiem inconvenients” en crear la figura, va explicar. “Però si algú els veu, estaria bé que els posara de manifest”. Una vegada conegudes les inquietuds dels veïns del territori ja es podria començar a redactar el PORN. “A partir d’aquí farem nous passos. És un projecte que no volem deixar. I no volem perdre el temps, sinó donar passos concrets”.

. ‘El màxim consens’

Modesto Lobón va parlar “d’arribar al màxim consens possible. Des del nostre punt de vista, el Parc Natural dels Ports de Beseit seria un complement natural de Catalunya i València”, bo per al turisme i la riquesa del territori. El conseller de Medi Ambient va recordar també que es farà un viatge al Parc Natural de Guara “per a veure què és i què no és” esta figura. Des dels consistoris van arribar diversos punts de vista. L’alcalde de Vall-de-roures, Carlos Boné, va recalcar que “la reunió ha estat positiva. Una de les demandes que ens han fet els nostres veïns és informació. I el que s’ha concretat és que se’ls informarà”.

Boné va dir que “si els veïns i els propietaris estan d’acord, arribarem al Parc Natural”, afegint que al poble “veiem que hi ha certa desconfiança perquè en el seu dia ja va estar marcat per una ZEPA que va generar molta preocupació entre particulars que els ha fet pensar”. Des de Beseit, el seu alcalde Alberto Moragrega va apuntar que caldrà “iniciar d’aquí a finals d’octubre les consultes amb els propietaris per a iniciar estre procés d’ordenació. Serà un treball madur” i a través del qual “la gent que no ho té molt clar sabrà què passa a un Parc Natural”. Al mateix temps, Moragrega va destacar que es pot “resoldre també algun problema actual, com el micològic o el dels quads”.

Des de Pena-roja, Francisco Esteve va reconèixer que “és molt difícil aconseguir una unanimitat absoluta, però tenim clar que hem d’arribar a un punt concret. A Pena-roja i Vall-de-roures, moltes de les finques afectades pel Parc són privades”, però a través de la informació “els propietaris sabran de primera mà que poden i que no poden fer a la seua finca”. Hi ha inquietuds, però “crec que la gent de Pena-roja té clar que” la figura “ajudarà a Pena-roja i a tota la comarca”. En un principi, tot el tros de terme pena-rogí que entraria al futur Parc Natural estaria dins del ZEPA, on ja s’apliquen unes normes i restriccions mediambientals específiques.

Més informació: