La Portellada fa els treballs de perforació del nou pou d’aigua

comarquesnord.cat . La Portellada . dimarts, 1 d'octubre de 2013 .

La Portellada ha fet un pas més per a portar aigua en bones condicions des de l’aqüífer del Mas del Bessó. Després de que s’adjudicaren les obres este estiu, al llarg dels últims dies han finalitzat els treballs de perforació i creació del pou que servirà per a abastar d’aigua potable els veïns de La Portellada. El municipi del Matarranya porte des de gener de 2012 sense poder beure ni cuinar amb aigua d’aixeta per l’alt nivell en nitrats que registre l’aqüífer del Salt. Barallades moltes possibilitats, portar aigua des d’un nou punt del terme municipal de La Portellada ha estat la decisió que ha pres l’ajuntament.

L’alcalde de La Portellada, Cosme Bosque, va defensar que “si d’una cosa anem sobrats al poble, és de nitrats. Per això s’ha de buscar una solució a este problema. Hem mirat un munt d’alternatives possibles. I ara estem fent el pou per a la captació d’aigua per al poble”. Este pou s’ha fet al Mas del Bessó, des d’on podria eixir una canalització directa fins a La Portellada i resoldre així el problema de potabilitat d’aigua. “S’ha fet el pou i s’ha de legalitzar. És un punt on els sondejos van marcar que hi ha prou aigua, suficient per a la gent del poble, i és prou bona”, va dir Bosque.

Després quedarà tota la conducció d’esta aigua fins al poble. L’alcalde de La Portellada va recordar que “ara s’està fent la redacció del projecte de canalització”, i una vegada “el tinguem sobre la taula podrem parlar de números i de dates”. Encara que s’ha parlat moltes vegades de la possibilitat de connectar el nou pou amb el Salt, des del municipi consideren que pot ser més sensat fer baixar l’aigua directa des del Mas del Bessó. Des del consistori van afegir que “la solució ha passat per buscar un altre aqüífer”, i també van recordar que “els pobles han de viure d’alguna cosa com és la ramaderia”.

. Van baixar els nitrats al març

Les anàlisis fetes a l’aqüífer del Salt de La Portellada durant el mes de març van establir que l’aigua era òptima per al consum humà en aquells moments. Aquelles anàlisis van marcar que el nivell en nitrats estava en 46 mil·ligrams per litre (mg/l), quan el màxim està marcat en els 50 mg/l. Tot i això, des del consistori van demanar paciència. De fet, els nivells en nitrats van tornar a pujar i superar els 50 mg/l passat el temporal d’aigua i neu. Després d’estudiar diferents possibilitats, es va considerar com millor opció buscar una nova captació d’aigua.

Els veïns de La Portellada porten any i nou mesos sense poder beure ni cuinar de l’aigua de l’aixeta. L’aqüífer del Salt de La Portellada, que abasteix el municipi del Matarranya, va arribar ara fa 21 mesos a uns nivells de contaminació per nitrats disparats, i l’aigua va ser declarada no apta per al consum humà. La concentració de nitrats en l’aigua de la captació que abasteix La Portellada se situava en l’entorn dels 80 mil·ligrams per litre (mg/l), quan els nivells màxims admesos tant per Europa com per Espanya marquen els 50 mg/l com a límit màxim per a considerar una aigua apta per al consum humà.