Veïns de Mont-roig i Fontdespatla també van notar les tremolors de la matinada de dilluns

comarquesnord.cat . Mont-roig . dimecres, 2 d'octubre de 2013 .
Etiquetes: ,

“La meua parella havia marxat a dormir. Jo estava mirant la tele. Vaig sentir un soroll i un moviment. Vaig apagar la televisió per saber què passava. Vaig mirar al carrer, però no vaig veure res”. Este és el testimoni d’un veí de Mont-roig que va notar un dels moviments sísmics registrats durant la matinada de dilluns. Aquella nit es van detectar dos terratrèmols de 3.4 i 3.6 graus a l’escala de Richter, respectivament, entre les dotze i quart i la una i quart a la costa de les Terres de l’Ebre. Uns sismes que han posat totes les mirades al dipòsit submarí Castor, que pot estar darrere dels més de 350 moviments que s’han registrat des d’inicis de setembre al litoral català-valencià.

La tremolor de major magnitud es va declarar la matinada del dimarts, concretament a les 05.32 hores. Un sisme que es va notar a diverses poblacions del Matarranya com Fontdespatla, Mont-roig, Pena-roja i Vall-de-roures, que va arribar als 4.2 graus sobre l’escala de Richter. El dia anterior, alguns veïns del sud del Matarranya ja havien notat alguns moviments de cara a la mitjanit. Residents a Fontdespatla explicaven que “era com si els veïns del pis de baix estigueren movent els mobles”. Però al pis de baix “no hi viu ningú”. Els moviments sísmics dels últims dies s’han convertit en tema del dia a bars, institut i llocs de treball, i s’està mirant de reüll el projecte Castor.

. ‘Paralització absoluta’

Les reaccions als últims terratrèmols no es van fer esperar, i el delegat de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, va demanar “paralització absoluta” de totes les activitats de Castor. En la mateixa línia s’han manifestat els alcaldes de Benicarló, Peníscola i Vinaròs, molt preocupats pels últims sismes que han sacsejat el litoral de Castelló. A més, i després d’una reunió mantinguda entre el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i representants d’Indústria, tècnics del Ministeri es desplaçaran a les instal·lacions de Castor per a investigar les possibles relacions de la seua activitat amb els últims sismes.

A més, i segons detallava avui ‘El Periódico de Aragón’, el risc de nous terratrèmols no desapareixerà “fins que el terreny recupere l’equilibri que ha alterat -gairebé amb absoluta seguretat- la injecció de gas feta dies enrere per l’empresa propietària”. Segons el mateix rotatiu, i en declaracions de Juan Rueda, que és el cap del servei de detecció sísmica del Instituto Geográfico Nacional (IGN), “amb les eines actuals és impossible saber si la crisi ha tocat sostre o prosseguirà uns dies més”. La magnitud de sismes com el de dimarts ha fet que les tremolors s’hagen notat a municipis del Matarranya. L’últim sisme registrat és d’este mateix matí, d’una magnitud de 2.9 graus a l’escala de Richter.

Més informació: |