Indústria vincule els sismes del Golf de València amb el dipòsit de Castor

comarquesnord.cat . Vinaròs . dijous, 3 d'octubre de 2013 .

El ministre d’Indústria, José Miguel Soria, ha concretat que segons el Colegio Nacional de Geólogos i el Instituto Geográfico y Minero “pareix” que hi ha una “relació directa” entre la injecció de gas al dipòsit subterrani de Castor i els “microsismes” que s’han registrat al litoral català-valencià. En només quatre setmanes s’han registrat més de 420 tremolors al subsol, i les de major intensitat s’han notat a municipis del Matarranya, que no amaguen certa preocupació pel que està passant. El de major magnitud, de 4.2 graus a l’escala de Richter, va ser declarat la matinada del dimarts a les 05.32 hores.

En declaracions a Onda Cero, el ministre Soria ha dit que “l’emmagatzematge pot ser l’origen dels sismes, però no tenim constància científica. Seran els experts els que ho hauran de determinar”. La preocupació a les Terres de l’Ebre i Baix Maestrat segueix més que latent. Esta mateixa nit s’han registrat una vintena de sismes prop del dipòsit Castor, un d’ells de 4.1 graus a l’escala de Richter prop de les 23.30 hores. Unes hores abans se’n va registrar un altre de magnitud 3.9. La resta de terratrèmols de les últimes hores han segut d’entre 1.8 a 2.9 graus.

El Ministeri d’Indústria, davant de la crisi sísmica apareguda al Golf de València, ja va ordenar el passat 26 de setembre el cessament temporal de l’activitat d’extracció de gas per a investigar les causes de l’augment de l’activitat sísmica a la zona. Ajuntaments afectats i Delegació Territorial de les Terres de l’Ebre han demanat la paralització dels treballs. Al Matarranya, per la seua part, alguns ajuntaments com Beseit han notificat a Subdelegació el que han notat els veïns estos últims dies. Geòlegs experts no descarten que estos moviments sísmics es vagen repetint al llarg de les pròximes hores.