Una nova sacsejada de 3.7 graus al litoral de Castelló arribe al sud del Matarranya

comarquesnord.cat . Vinaròs . divendres, 4 d'octubre de 2013 .
Etiquetes:

L’Institut Geològic de Catalunya (IGC) i el Instituto Geográfico Nacional (IGN) han confirmat que avui, a les 10.49 hores, s’ha declarat un nou terratrèmol al litoral de Castelló de 3.7 graus sobre l’escala de Richter. Se tracte d’una nova sacsejada que ha estat declarada a uns 6 quilòmetres de profunditat i que pot estar relacionada amb el dipòsit submarí de l’empresa Castor. De fet, la tremolor s’ha tornat a sentir en alguns pobles de la nostra comarca, com han confirmat alguns veïns de Pena-roja i Vall-de-roures a Ràdio Matarranya. Una hora més tard, se n’ha declarat un segon sisme de magnitud 3.3 en l’escala de Richter. Des de les 10.30 hores d’avui s’han confirmat vuit sismes al Golf de València, dos d’ells superant la magnitud 3.

Des de fa uns dies, les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat tenen la mirada posada en el dipòsit submarí Castor, que podria estar darrere dels moviments sísmics que preocupen estos territoris. Les sacsejades de la matinada de dilluns, de dimarts i les de les últimes hores s’han escoltat inclús a l’altra banda de Port. La reacció ciutadana no s’ha fet esperar, i ahir a la vesprada unes 1.500 persones es van concentrar a Vinaròs (comarca del Baix Maestrat) per a exigir el tancament del projecte Castor. La concentració va ser convocada a través de les xarxes socials amb el hashtag #VinarosDiuNoAlCastor i va tindre una bona acollida. Per la seua part, i des de Catalunya, s’ha activat el pla Sismicat per segona vegada des de la seua creació.

El ministre d’Indústria, José Miguel Soria, va concretar ahir que “pareix” que hi ha una “relació directa” entre la injecció de gas al dipòsit subterrani de Castor i els sismes que s’han registrat al litoral català-valencià. En només quatre setmanes s’han registrat més de 420 tremolors al subsol, i les de major intensitat s’han notat a municipis del Matarranya, que no amaguen certa preocupació pel que està passant. El de major magnitud, de 4.2 graus a l’escala de Richter, va ser declarat la matinada del dimarts a les 05.32 hores. En declaracions a Onda Cero, el ministre Soria va apuntar que “l’emmagatzematge pot ser l’origen dels sismes, però no tenim constància científica. Seran els experts els que ho hauran de determinar”.

Més informació: