Chunta i Esquerra Unida demanen informació sobre els efectes del projecte Castor


Etiquetes:

Esquerra Unida i Chunta Aragonesista han demanat a la DGA explicacions i informació sobre els efectes i les possibles afeccions que poden generar els terratrèmols declarats al Golf de València i que s’han notat al subsòl del Matarranya. Veïns de Mont-roig, Pena-roja, Fontdespatla, Vall-de-roures, Beseit i inclús La Freixneda van confirmar al llarg de la setmana passada que han patit les tremolors més fortes associades al dipòsit submarí de Castor. La més potent, de 4.2 graus en l’escala de Richter, es va registrar la matinada del dimarts 1 d’octubre passades les 05.30 hores. Els moviments sísmics pareix que han remès durant els últims dies.

Luis Ángel Romero, que és portaveu de Política Territorial d’Esquerra Unida, va instar el Govern d’Aragó a explicar si coneix les afeccions, a oferir les dades que tinguen i a demanar al govern central que exigeixi el cessament definitiu del projecte Castor al pou submarí que hi ha davant de Vinaròs. Segons informe avui ‘Periódico de Aragón’, per a Romero, el fet que l’executiu aragonès no anés a la reunió convocada pel ministre Soria denote “falta d’iniciativa”. Per això, i a través del grup d’Esquerra Plural, demanaran la paralització del projecte en compareixença urgent i manifestaran la queixa per la seua absència en la trobada.

Per la seua part, el secretari de Medi Ambient de Chunta, David Félez, va anunciar que presentaran iniciatives a les Corts per a demanar que el Govern d’Aragó s’implique com a “part afectada” i perquè recapte informació sobre les conseqüències per a Aragó si els moviments sísmics afectaren la central nuclear de Vandellòs. Des de l’empresa Castor asseguren que els terratrèmols inferiors a 3 graus en l’escala de Richter “sí que tenen una relació directa” amb la injecció de gas al dipòsit, però creuen que aquells que estan per damunt d’estes magnituds es deuen a “el moviment d’alguna falla”. El divendres 4 d’octubre es van produir les últimes tremolors superiors a 3 graus, arribant als 3.7 graus.

L’Institut Geològic de Catalunya (IGC) i el Instituto Geográfico Nacional (IGN) van confirmar que el divendres, a les 10.49 hores, es va produir un nou moviment sísmic al litoral de Castelló de 3.7 graus sobre l’escala de Richter. Va ser l’última sacsejada de magnitud 3 declarada al Golf de València, localitzada a 6 quilòmetres de profunditat. Esta tremolor es va tornar a patir en alguns pobles del Matarranya, com van confirmar alguns veïns de Pena-roja i Vall-de-roures a Ràdio Matarranya. Una hora després, se’n va declarar un segon de 3.3 en l’escala de Richter. Durant el matí de divendres es van arribar a confirmar vuit sismes al Golf de València, dos d’ells superant la magnitud 3.

Més informació: