Morella exigeix a la Generalitat que no permeta el fracking en la nostra comarca

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 11 d'octubre de 2013 .
Etiquetes:

El Govern d’Espanya ha donat un gran pas per aprovar l’extracció d’hidrocarburs mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica (fracking). El passat dimecres, el Senat, amb el suport del Partit Popular i d’UPN, va aprovar una llei que autoritza aquesta pràctica. Ara, aquesta llei serà aprovada finalment en el Congrés dels Diputats i donarà via lliure per poder utilitzar aquesta tècnica a la nostra Comarca.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha afirmat que “aquesta decisió tant negativa per moltes comarques de tota Espanya, s’ha pres de manera gens transparent, amb un debat quasi nul i sense escoltar a la gent, que hem demostrat en infinites ocasions que no volem fracking a la nostra Comarca”. Segons Ripollés “tot aquest procés comporta unes conseqüències medi ambientals i econòmiques molt negatives per a la nostra terra i va en la direcció contrària a la feina que s’està realitzant des dels municipis per potenciar els sectors econòmics, posant en perill sectors com el turisme i la ramaderia”.
A més, aquesta noticia arriba en un moment delicat després dels moviments sísmics que s’estan produint al baix Maestrat i que tot indica que són provocats per la planta de gas CASTOR. En aquest sentit, l’alcalde assenyalava que “el fracking encara és una tècnica molt més agressiva, afectant al subsòl i als importants aqüífers que tenim”.

D’altra banda, el Govern de la Generalitat Valenciana té damunt la taula, des de fa mesos, la petició, per part de la de empresa Montero Energy, de permisos per realitzar estudis, sense haver denegat els mateixos i donant peu a que finalment, es porte a terme aquesta pràctica en el nostre territori. El primer edil morellà, comentava que “exigim a la Generalitat Valencia que s’opose al fracking i que porte endavant tots els mitjans administratius i legals que tingue al seu abast per no permetre aquesta tècnica en tot el territori de la Comunitat Valenciana, com reclamem la immensa majoria d’ajuntaments i la societat civil en el seu conjunt.”

Cal recordar des que es va conèixer la petició de permisos d’estudi realitzats per l’empresa Montero Energy a la Generalitat Valenciana, molts municipis, com el de Morella que va ser el primer municipi de la província de Castelló que va aprovar i presentar al·legacions contra aquesta tècnica, i altres organitzacions i col·lectius, han alçat la veu contra aquest mètode. Durant tot aquest temps, la localitat dels Ports sempre s’ha posicionat al capdavant de les manifestacions contra aquest mètode, organitzant protestes, jornades informatives i xerrades amb geòlegs de prestigi.

El fracking o tècnica de la fractura hidràulica és el sistema de prospecció que es basa en perforar fins a cinc quilòmetres sota el subsòl i injectar aigua a pressió amb altres components com terra i fins sis-cents productes químics contaminants i, que poden ser perjudicials per a la salut. Aquesta tècnica està prohibida en alguns països com França, però en el nostre país, el Govern central i autonòmic han rebutjat la prohibició, tot i que molts alcaldes de tots els signes polítics, s’han oposat a ella.

Més informació: