75.000 euros per a les 7.000 famílies que més van reciclar al 2012

comarquesnord.cat . Castelló . dimarts, 22 d'octubre de 2013 .
Etiquetes:

La Comissió de Valoració del Consorci de Residus C1, que comprèn 49 municipis de la zona nord de la província, entre els quals els de la nostra comarca, aprovava les llistes provisionals de les persones beneficiàries del sistema “Si + recicles, – pagues”, a través del qual es repartiran un total de 75.000 euros entre les prop de 7.000 famílies i negocis que més han reciclat durant l’any passat.

D’aquesta manera, el veïnat que més punts ecològics ha sumat en la xarxa d’ecoparcs del Consorci, tant fixos com mòbils, rebrà bonificacions d’entre el 5% i el 95% de l’import de la seua taxa de fems de 2012. Durant els pròxims dies, els ajuntaments, en col·laboració amb el Consorci de Residus, notificarà a les persones contribuents la seua condició de beneficiari i l’import econòmic respecte d’això, que serà atorgat a través de domiciliació bancària. Segons el diputat de Medi Ambient i president del consorci C1, Mario García, amb l’acció no sols es recompensa econòmicament l’esforç ciutadà pel reciclatge, sinó que també es vol conscienciar les generacions futures de la importància de cuidar el medi ambient i apostar pels models sostenibles de tractament de residus, com el que s’implanta en aquest consorci a través de la targeta verda.

Cal recordar que és la primera vegada a la Comunitat Valenciana que s’aplica aquest sistema de foment de les arreplegues selectives i que es gratifica sobre l’ús responsable de les instal·lacions dels ecoparcs. Aquest sistema pioner pretén consolidar-se a la zona nord de la província, incrementant la capacitat econòmica en cada anualitat, amb l’objectiu de continuar prioritzant i reconeixent l’esforç de l’arreplega selectiva en origen, tal com indica la legislació mediambiental en la matèria.

Per a fer efectiva aquesta innovadora fórmula, la xarxa d’ecoparcs del consorci disposa d’un sistema informàtic de compteig/pesada, a través del qual se li assigna un sistema de punts verds a tota aportació de residus a la xarxa. Aquestos punts són comunicats a la persona contribuent mitjançant carta, la targeta verda i la web www.consorcicastellonord.com

D’aquesta forma, es deixa enrere un model d’arreplega i rebuig de fems per a donar pas a un model integrat de gestió de residus, ajudant-se entre plans zonals. Així, s’ha aconseguit per primera vegada que la província estiga preparada per a tractar els residus de tota la seua població.

Entre altres iniciatives dutes a terme durant els dos últims anys, a més del sistema del sistema ‘Si + recicles, – pagues’, una d’elles és la planta de Cervera del Maestre, que ha permès deixar de tirar fems en els paisatges del nord de la província. A més, s’ha impulsat una completa xarxa d’instal·lacions amb els ecoparcs fixos i mòbils, plantes de tractament i àrees d’aportació o el tancament d’abocadors com el de Vilafranca.

Més informació: