Manuel Esteve: “Si desapareix el nostre medi de vida, desapareix el poble”

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 22 d'octubre de 2013 .
Etiquetes: ,

La declaració dels termes de Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja com ‘zona vulnerable’ ha fet encendre les alarmes en uns pobles que tenen en el sector primari el seu principal medi de vida. Tant els ajuntaments com els agricultors i els ramaders no han amagat la preocupació existent davant esta declaració i les limitacions que això comportarà, i que en el pitjor dels casos podria obligar a tancar explotacions ramaderes. Precisament ahir, els alcaldes dels municipis afectats per esta declaració es van reunir a Saragossa amb el conseller d’Agricultura i Medi Ambient de la DGA, Modesto Lobón, per a tractar una problemàtica que pot posar contra les cordes el futur de la conca alta del riu Tastavins.

La ‘zona vulnerable’ preocupe al sector primari. Així ho va reconèixer Manuel Esteve, president de ACRIPORTE i granger de Pena-roja, que va explicar que “això suposarà un cost més per al ramader”. En el pitjor dels casos “i si no es done una solució per als pobles excedentaris de purins, suposarà tancar les explotacions. Unes explotacions que s’han hagut d’adaptar al benestar animal, i que després de la inversió que s’ha hagut de fer es poden veure abocades a tancar”. Esteve va explicar que “al sector hi ha una gran preocupació perquè la zona vulnerable t’obligue a aportar informació molt complexa i se’ns limite la quantitat de purins com també el temps”.

. Pena-roja creu amb la planta

Un problema addicional que afronte Pena-roja és que “hauríem de traure purins a altres termes”, cosa que “si podem trobar suficient terrar per a tirar els purins que generem ho encarirà molt”. Pena-roja creu que la planta de tractament de purins pot ser una solució. Al respecte, Manuel Esteve va dir que “la planta, a un cost adequat que podria ser d’uns 2,5 euros el metre cúbic entre transport i depuració, seria la solució al problema que tenim”. El president de ACRIPORTE va considerar que “s’ha fet una inversió total de 6 milions d’euros en una planta depuradora i de biogàs que està parada. L’administració té una gran responsabilitat perquè s’ha gastat uns diners i per ara no està funcionant”.

Esteve va anar més enllà, i va recordar de la dependència que tenen estos municipis del sector agrari. Pel que fa al sector primari, “a Pena-roja tenim uns 30 grangers, però n’ha hagut més de 40 i ha donat vida a tots els altres oficis que ha pogut haver. És un poble que viu exclusivament d’això. Per molts serveis que pot arribar a tindre un poble, si desapareix el nostre medi de vida, desapareix el poble. Si no hi ha un medi de vida, els pobles desapareixen i moren”. Els termes municipis de Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja no són els únics declarats en ‘zona vulnerable’. Pobles del Maestrat com La Cuba, Mirambell o Cantavella estan en una situació pareguda.

Més informació: |