Els Ports Ràdio ret homenatge a Radio Morella, l’emissora dels anys 60

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 26 d'octubre de 2013 .
Etiquetes: , , ,

La Casa Ciurana de Morella seria el marc d’un acte d’homenatge als pioners de Ràdio Morella. A finals de la dècada dels 50 i el principi dels 60 del passat segle seria quan naixia una veu comarcal que va arribar a ocupar un destacat lloc a les llars de la ciutat dels Ports. Radio Morella, La Voz Sindical del Maestrazgo, emissora número 49 va sorgir amb motiu de la celebració del 50 aniversari de la coronació de la marededéu de Vallivana i a partir d’eixe moment, fins al 1966, aquesta aventura radiofònica va atreure a tot un poble i a les localitats veïnes.

La Fulleta de Vallivana del mes de novembre de 1963 dedicava un complert article a l’estrena i benedicció dels estudis d’aquella ràdio que tan de seguiment va tindre. Textualment explica com “el dia 26 de octubre fueron bendecidas e inauguradas oficialmente, tras un corto periodo de pruebas, las instalaciones de esta Emisora. A las 4 de la tarde, con asistencia de todas las autoridades locales presididas por el Ilmo.Sr.Delegado Provincial de Sindicatos, tuvo lugar el acto de bendición por el Rvdo.Sr.Arcipreste de nuestra Iglesia Arciprestal-Basílica. Seguidamente procediose a la inauguración oficial, abriendo sus micrófonos que fueron ocupados en primer lugar por el Secretario-Administrador de la Junta-Patronato de la Emisora, D.Luis Milián Pascual, interviniendo después el Rvdo.Sr.Arcipreste Don Francisco Masiá Beltrán, el Iltre.Sr.Alcalde de la ciudad D.Teodosia Sangüesa Virgos, y finalmente cerró el acto el Ilmo.Sr.Delegado Provincial de Sindicatos y Presidente de la Junta-Patronato, D.Arturo Cebrián.
El acto fue retransmitido, presentado por el Director de la Emisora y primer locutor de la misma,D.Francisco García Folch.
La instalación tiene una potencia de 500 W en antena con lo que queda totalmente garantizada una perfecta audición, con un alcance medio de unos 60Km de radio, en toda esta extensa comarca”.

La regidora de cultura, Maria Rallo, seria l’encarregada d’obrir l’acte indicant la importància que tenen els mitjans de comunicació local en una zona com la comarca dels Ports.

L’homenatge coincidiria amb el dia en que fa 50 anys s’inauguraven les instal·lacions de la nova emissora de Morella. Durant l’acte es projectaria un vídeo que recordava una tertúlia que es celebrava en el mateix marc amb persones que van impulsar aquella Ràdio Morella. Seria en motiu dels 10 anys de Els Ports Ràdio.

La part final, la protagonitzarien, entre d’altres, Teudo Sangüesa, per explicar anècdotes d’aquells temps i parlar del seu pare, que era l’alcalde i seria dels signants de la llicència de la nova ràdio. També participaria una de les veus d’aquella emissora, Inma García, que explicaria com viuria aquells temps com a locutora i conductora dels diversos espais.

La màgia de les velles emisores de radio, que presidien l’estança principal de la casa com ara ho fan les modernes teles, portaren durant uns anys tants i tant moments familiars que les ones de Radio Morella es van apoderar d’una societat que compartia i gaudia de veus com la de Paco García i la seua familia, Julián Pastor i Domi Pastor, Paquita Esteban, Mercedes Ferrer o Jesús Palos. Tots ells rebien aquest dissabte un sentit homenatge.

Més informació: | | |