Morella, Matarranya i Terra Alta, “Tres territoris, una mateixa terra”, continuen amb la seua promoció conjunta través d’un presstrip

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 26 d'octubre de 2013 .

El Patronat Municipal de Morella, el Consell Comarcal del Matarranya i el de la Terra Alta, juntament amb les associacions empresarials dels tres territoris (Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca, Associació d’Empresaris Matarranya i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i de Turisme Rural de la Terra Alta , i les Denominacions d’Origen del vi i l’oli de la Terra Alta), estan posant en marxa iniciatives conjuntes per potenciar el turisme i les relacions comercials entre els tres territoris. La primera d’elles, va començar el dijous amb l’organització d’un presstrip, on nou periodistes i blocaires estan coneixent la complementarietat i els atractius turístics d’aquestes zones. En la jornada d’ avui, els participants en aquesta trobada han deixat Morella i ja estan en les comarques de la Terra Alta i el Matarranya, des d’on demà tornaràn als seus lloc d’oritge.

Cal recordar que, a Morella, van poder conèixer els principals atractius turístics de la localitat. Per exemple, van realitzar visites guiades pel castell, la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major o els principals carrers, conèixer l’artesania i els treballs que realitzen els veïns per comercialitzar alguns productes típics, com les mantes morellanes, la mel o la formatgeria, o gaudir amb algunes activitats de turisme actiu, com un circuit per Saltapins. A més, van provar la cuina morellana, on no van faltar els productes derivats del porc o el corder, la trufa, els bolets, les croquetes morellanes o els flaons. Finalment, van tenir temps de fotografiar vistes panoràmiques de Morella o de visitar algunes de les cases senyorials de la localitat.

La regidora de turisme, Maria Rallo, ha valorat de forma “molt positiva” aquesta trobada, ja que “és molt important aparèixer en publicacions, com una destinació turística de qualitat”. Per exemple, ressaltava la “notable” repercussió mediàtica que ha tingut el reportatge de El Viajero d’El País de la setmana passada o l’elecció de la localitat com un dels quinze pobles més bonics d’Espanya que ahir publicava el suplement Viajar d’ABC. Finalment, subratlla que “Morella, el Matarranya i la Terra Ata són tres terres molt properes, similars i alhora complementàries que destaquen per un gran patrimoni cultural, monumental i paisatgístic i, és molt important aquesta unió d’esforços per aconseguir més repercussió mediática i econòmica per a les nostres localitats”.

. ‘Tres territoris, una sola terra’

Morella, Matarranya i la Terra Alta estan dividides administrativament en tres províncies i comunitats diferents, però comparteixen una cultura i una forma de vida molt semblants: en èpoques passades, els antics llaços comercials, amb rutes que començaven a l’interior i arribaven fins a la Mediterrània i viceversa, les fires, que suposaven el punt de trobada comercial, els vincles que s’estableixen entre les tradicions de cada comarca, similars en molts aspectes, la gastronomia, amb plats i postres que encara canvien de nom, tenen el mateix sabor… en l’actualitat, de caràcter agrícola i ramader, en els territoris es conrea l’olivera, la vinya, l’ametlla. En ramaderia, els productes càrnics derivats del porc i del corder són la base econòmica de les tres àrees. Les manifestacions culturals, la gastronomia, el paisatge, l’arquitectura o la llengua, fan que el visitant no distinguisca les fronteres administratives, i relacione les tres comarques amb un únic territori.