Mont-roig agarre tot el protagonisme amb la seua fira dedicada a l’artesania i l’alimentació

comarquesnord.cat . Mont-roig . dimecres, 30 d'octubre de 2013 .
Etiquetes:

Mont-roig acollirà els pròxims dies 2 i 3 de novembre la XXIII Fira de l’Artesania i dels Aliments del Maestrat i el Matarranya. Una fira que s’ha sabut adaptar als nous temps i que omplirà de colors, fragàncies i sabors els carrers del nucli històric de Mont-roig. Una cita ineludible per als amants dels productes de la terra i els oficis tradicionals, que consagren a Mont-roig com una de les fires de major recorregut històric de la província de Terol. Els seus orígens, allà a finals del segle XIV, ens dibuixen aquells dies de mercat tradicional freqüentats per l’esquilador, el porquer, el blanquer, el picapedrer… Oficis que, per bé o per mal, i amb el pas dels segles, tendeixen a modernitzar-se, a canviar, quan no a desaparèixer. A través de la Fira de l’Alimentació i l’Artesania de Mont-roig, i mantenint els seues valors i arrels, tindrem l’oportunitat de veure alguns oficis tradicionals a la plaça de Josa, així com degustar productes que sempre han caracteritzat a un terra tan rica en sabors sota l’ajuntament. Entre ells, no faltaran la cecina, el pernil, els formatges, els salaons o els torrons.

Javier Arrufat és regidor de Mont-roig i explique que “tindrem dos zones que estaran perfectament delimitades a la fira. En els porxos tindrem l’alimentació, on trobarem al sector de la carn, amb convidats del Matarranya i d’altres regions, els formatges, la mel i els dolços, la pastisseria, un forn…” La plaça de Josa, per la seua part, estarà dedicada als artesans, que exposaran el seu treball però també mostraran com creen la seua manufactura. “Enguany, per exemple, tindrem treballs en vidrieres, descobrirem com es fabriquen les cistelles i altres oficis”, concrete Arrufat. La resta de parades, fora de les àrees temàtiques, es repartiran pel nucli històric de Mont-roig. A més, i al llarg del cap de setmana, també estan previstes algunes activitats dirigides als més menuts, com contacontes. I el dissabte a la tarde actuarà la Banda Comarcal San Antón a partir de les cinc, que amenitzarà la fira amb concert. A la nit hi haurà orquestra per tots els públics. La inauguració de la fira està prevista el dissabte al matí.

Des de l’organització van recordar que la fira de Mont-roig ha estat, històricament, un lloc de trobada entre comerciants i compradors d’Aragó, Catalunya i València. I encara avui, la Fira de Mont-roig és un lloc de retrobament entre veïns d’estes terres. Hi haurà artesans no només del Matarranya, el Baix Aragó i el Maestrat, sinó que la varietat càrnia i d’embotits de Catalunya també estarà molt present a Mont-roig. Tampoc faltaran els bons dolços i torrons vinguts des de València o els treballs en vímet des de l’Ebre. Alhora, un cap de setmana idoni per descobrir la riquesa patrimonial i els bells racons d’un municipi dibuixat en pedra i carregat d’història. La corporació municipal i les entitats del municipi conviden a tots els veïns del Matarranya i voltants a esta XXIII Fira dels Aliments i Artesania de Mont-roig.

Més informació: