Els pastors veuen bons els més de 100 litres que s’han acumulat durant el cap de setmana

comarquesnord.cat . Mont-roig . dijous, 21 de novembre de 2013 .
Etiquetes: ,

Tres dies de precipitació han segut suficients per a salvar l’hivern. La prematura nevada del passat cap de setmana, que en alguns punts del territori va arribar a superar els 120 litres d’aigua, ha estat molt ben vista pels pastors. El Matarranya venia de tres mesos de molta seca on pràcticament no havia caigut ni una gota. Els rius s’estaven eixugant, la reserva hídrica de Pena ho mostrava, els agricultors no podien llaurar i al monte això es traduïa en molt de risc d’incendis forestals. De fet, s’han registrat més incendis durant el mes d’octubre que en tot l’estiu. Esta nevada, acompanyada de molta aigua el diumenge i el dilluns, canvie completament les perspectives.

Alberto Riba és agricultor i pastor de Vall-de-roures, i remarque que “són aigües molt bones. Teníem una perspectiva roïníssima. No hi havia pasto, i portàvem pràcticament quatre mesos de seca”. La pluja arribe una mica tard. És molt probable que ara el pasto no creixo. Però serà una bona reserva per a la primavera. “El mes d’octubre i el Pilar és idoni per a sembrar”, concrete Riba, però “la majoria de gent no havia pogut ni llaurar. La terra està pitjor ara a l’octubre que al mes d’agost. Els incendis ho demostren. Esta aigua arribe tard, perquè ara arriben els freds i amb els freds l’herba no creixerà. Però el monte i els pastos tenen un altre aspecte”.

En el nord del Matarranya, esta nevada ha fet una mica de mal a algun ametller castigat per l’hivern passat i a olivers jóvens. Això també s’ha produït al centre-sud del territori, salvant les distàncies de la malesa que va fer la gran nevada del 28 de febrer. Alberto Riba concrete que “a l’ametller encara l’ha agarrat en molta fulla i també ha trencat alguna rama d’olivera. Teníem olivers molt vigorosos. Ha fet una mica de mal. Però les aigües, benvingudes siguen”. En alguns punts del territori s’han superat els 100 litres de precipitació. Els pluviòmetres oficials marquen 119.6 litres a Arnes, 87 a Valljunquera, 85.6 a Vall-de-roures, 81.2 a Massalió o 71.2 litres a Mont-roig.

Més informació: |