El morellà Xavi Querol rep, de mans de la princesa Letizia Ortiz, el prestigiós premi Jaume I en Protecció del Medi Ambient

comarquesnord.cat . València . dilluns, 25 de novembre de 2013 .
Etiquetes: ,

El morellà Xavi Querol ha rebut avui el premi Jaume I en Protecció del Medi Ambient a la Llotja de València. La princesa Letizia Ortiz li ha fet entrega del prestigiós reconeixement. Querol ha parlat en representació del grup de recerca que dirigeix, fent extensible el reconeixement a cadascun dels membres. A més, ha aprofitat el moment per reivindicar la inversió en Recerca i Desenvolupament, que s’està reduint en aquest país, al contrari del que fan altres països europeus. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha estat present en l’acte i li ha traslladat l’enhorabona en nom de la localitat i ha qualificat la jornada “com històrica”.

Xavi Querol també ha reivindicat un major pes tècnic en les decisions polítiques. Segons el morellà, “la política hauria de recolzar algunes de les seves decisions en els consells que es realitzen des de l’àmbit científic, empresarial i tecnològic”. Querol també ha demandat un major optimisme davant la situació actural.

Per la seva banda, Rhamsés Ripollés destacava que “el nom de Morella torna a estar relacionat amb l’èxit i amb el prestigi, gràcies a la trajectòria de Xavi Querol, que ja tenia un currículum impressionant, però que ara ha posat la ‘guinda’ amb la consecució del premi d’investigació més important”. A més, Ripollés assenyalava que “és un dia que passarà a la història de Morella, ja que Xavi ha aconseguit una fita sense precedents entre els morellans”. També afegia que “la investigació científica és fonamental i les administracions haurien d’estar al costat d’aquesta, en comptes de retallant, donant suport als investigadors i escoltant abans d’adoptar algunes decisions”.

El jurat dels premis Jaume I, compost per noranta persones entre les quals es trobaven vint distingides amb el Nobel, va reconèixer el treball de Xavi Querol, el passat 4 de juny. En la jornada d’ avui, ha rebut el premi. Xavi Querol va néixer a Morella i és professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA). El 2009 va aconseguir el premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i, en el dia d’avui ha estat distingit amb el Jaume I en Protecció del Medi Ambient. Ha dirigit 22 tesis doctorals i ha escrit més de 300 articles en revistes científiques. El passat mes d’agost, Xavi Querol també va ser el pregoner de les festes de Morella.

A més de Xavi Querol, també han recollit els seus premis Manuel Esteller, en Investigació Bàsica, Jesús F. Sant Miquel Izquierdo, en Investigació Mèdica, Francesc Xavier Vives, en Economia, Antonio González, en Noves Tecnologies i Pedro Espinosa, en la categoria Emprenedors.

. Fracking

Xavi Querol ha aprofitat la jornada d’avui per advertir dels perills mediambientals que pot comportar l’ús d’una tècnica tan agressiva com el fracking. En un moment en què es debat la seva utilització per buscar hidrocarburs, fruit d’una sol·licitud de permisos d’investigació que té la Generalitat sobre la taula, aquesta tècnica està més que mai en l’agenda mediàtica. Querol ha advertit que “podria contaminar els aqüífers de la zona de l’interior de Castelló”. Cal recordar que el morellà ha investigat a través de diferents estudis, l’ús d’aquesta tècnica. Per això, va protagonitzar fa un any una jornada informativa sobre el fracking a Morella, al costat del professor de geologia Ramon Salas.

Més informació: |