Cinctorres potenciarà les visites al seu patrimoni paleontològic

comarquesnord.cat . Cinctorres . dimecres, 27 de novembre de 2013 .
Etiquetes: , , ,

L’ajuntament de Cinctorres impulsarà un projecte per convertir-se en referent de visites escolars. L’objectiu és poder mostrar el seu ric patrimoni paleontològic als estudiants de col·legis i instituts de la província de Castelló. El pla que s’ofereix consisteix en una visita d’un dia en horari escolar al jaciment i al museu de dinosaures, el complex ‘Dinomanía’, que es completarà amb l’encant de la mateixa localitat dels Ports. Per fer més atractives aquestes activitats, es realitzaran diverses propostes complementàries com la simulació d’una excavació en el mateix terreny del jaciment Anna. A més, es projectarà un audiovisual i els escolars podran participar en exercicis interactius amb els dinosaures com a protagonistes, així com elaborar treballs d’aula amb un quadern educatiu.
El mateix ajuntament facilitarà els tràmits als centres educatius que s’interessin a fer aquestes visites. Únicament hauran de posar-se en contacte amb el consistori que encarregaria de les gestions com la contractació de l’autobús de transport fins al complex paleontològic. També la possibilitat de menjar en el restaurant del municipi.

L’alcalde de Cinctorres, Antoni Ripollés, assenyalava sobre aquesta iniciativa que és una aposta ambiciosa per convertir al poble en una referència en les visites relacionades amb els dinosaures d’una forma didàctica i divertida per als escolars de la província. Una forma de promocionar el municipi i així mostrar el nostre excel·lent patrimoni paleontològic que es concentra en el jaciment Anna i en el museu del Palau dels Sanjoans. D’altra banda, des del consistori no es descarta ampliar la iniciativa. En primer lloc esperen la visita de col·legis i instituts, però es plantejarà també a un altre tipus de col·lectius com a grups de Tercera Edat o associacions.

Mitjançant el projecte, els interessats podran realitzar una excursió remuntant-se a fa 120 milions d’anys. El jaciment Anna va ser descobert en 1998, pel geòleg de Cinctorres Ramón Ortí. Però no va ser fins a l’any 2002, que es va actuar sobre el mateix. Al maig de 2002 es realitza la primera campanya d’excavacions, dirigida per Ángel Galobart i Andrés Santos Cubedo. Vist l’èxit d’aquesta primera actuació es decideix ampliar la zona a excavar i l’equip d’actuacions. S’han recuperat ja un total de 500 fòssils de fa 120 milions d’anys del Cretàcic Inferior. La seva història, les troballes i les seves particularitats fan d’Anna un jaciment singular, que està donant molts fruits científics i s’esperen nous descobriments en el futur. L’últim any no es va poder realitzar una nova campanya per les retallades de la Generalitat i el Govern d’Espanya.

Per tot això, el consistori i el Grup Guiss estan treballant intensament perquè es completen la resta de fases. En l’actualitat, en el jaciment es troben rèpliques de fòssils de diferents mesures situats exactament on es va trobar cadascun. Al costat de cada rèplica, hi ha un panell informatiu on es mostra a quin dinosaure pertanyia el fòssil, el seu nom científic i part del cos del dinosaure al que correspon. L’exposició “Ana, un jaciment viu” explica que consisteix el treball paleontològic, prenent com a fil argumental els descobriments aconseguits. El discurs museològic es centra en l’aspecte pràctic de la paleontologia. La mostra està dividida en tres àmbits: el primer dedicat al treball de l’equip paleontològic al jaciment; el segon a la síntesi dels resultats preliminars de les recerques de l’equip i el tercer dirigit a la metodologia seguida en la preparació i l’estudi dels fòssils de dinosaure. El museu exterior es complementa amb el que es troba al Palau dels Sanjoans.

Més informació: | | |