El Consell Agrari es suma a la postura de la Plataforma “El Bergantes no es toca”, contra la construcció de la presa d’Aiguaviva

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 28 de novembre de 2013 .
Etiquetes: , , ,

El Consell Agrari de Morella va tornar a celebrar una de les seves reunions periòdiques a l’ajuntament. A ella, van acudir membres de la Plataforma “El Bergantes no es toca” per traslladar la problemàtica de la construcció d’una presa a Aiguaviva (Terol). Els ramaders i agricultors morellans van donar suport a la posició d’aquest grup opositor i van plantejar la creació d’una Taula del Riu Bergantes, en la qual estiguen representats grups polítics, ramaders i altres sectors afectats, per consensuar una decisió.

El regidor de desenvolupament rural, Rafa Pallarés, afirma que “la solució definitiva hauria d’estar consensuada entre tots els sectors afectats i, especialment, tenir en compte l’opinió dels ramaders i agricultors de la zona, que són els principals afectats en èpoques d’escassetat d’aigües”. Per a l’edil, “hi ha una solució amb menys impacte, més econòmica, més segura i que afavoriria el subministrament d’aigua a les explotacions ramaderes, com són les obres de laminació en diversos punts per construir minipantans”. Per això, reivindica que “la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre hauria d’invertir en basses que pogueren utilitzar els ramaders i agricultors, ja que ajudarien a pal·liar el problema d’escassetat d’aigua”. Finalment, Pallarés advoca per “la creació d’una Taula del Riu Bergantes, en la que es debatisca i es consensue una solució”.

Cal recordar que el Govern d’Aragó ha donat suport el projecte de construcció d’una presa a Aguaviva, que substituisca la de Calanda. L’Ajuntament de Morella va ser un dels primers a donar suport a la Plataforma “El Bergantes no es toca”, situant-se contra aquest projecte. A més, molts consistoris de les comarques dels Ports i del Baix Aragó també s’han sumat a aquestes al·legacions.

. Fracking

Un altre dels temes importants de la reunió del Consell Agrari de Morella van ser els avenços que s’estan produint en la tramitació dels estudis d’hidrocarburs al Maestrat i els Ports i, per tant, l’ús de la tècnica del fracking. Aquest òrgan municipal es va mostrar molt preocupat per les últimes notícies, que mostren les intencions del Govern central i de la Generalitat Valenciana de permetre l’ús d’ aquest sistema tan perillósa. Pallarés critica “el doble joc que està mantenint el PP respecte al tema del fracking, ja que se senten declaracions dels seus representants contràries a l’ús d’aquesta tècnica, però a l’hora de votar on es prenen les decisions, es mostren a favor del seu ús”. Per a l’edil, ” s’hauria d’acabar amb aquesta preocupació per als agricultors i ramaders d’una forma molt senzilla: prohibint el fracking”.
A la reunió també es van abordar altres qüestions, com les al·legacions a les normes de gestió de la Xarxa Natura 2000, ja que aquest projecte segueix avançant amb una clara manca de participació dels afectats, és a dir , sense tenir en compte la gent del territori, l’adhesió de Morella a l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya o els serveis veterinaris i ADS.

Més informació: | | |