Propietaris de Beseit, Vall-de-roures i Pena-roja de Tastavins visiten la Serra i Canons de Guara

comarquesnord.cat . Sobrarbe . divendres, 29 de novembre de 2013 .
Etiquetes: , ,

Propietaris, empresaris i representants municipals de Beseit, Vall-de-roures i Pena-roja de Tastavins van visitar el dilluns 18 de novembre el Parc Natural de la Serra i Canons de Guara. L’expedició dels Ports de Beseit, que pot arribar a convertir-se en figura de Parc Natural sempre i quan hi haja consens en el territori, va conèixer de primera mà l’experiència que es va engegar a la comarca del Sobrarbe ara fa 23 anys. D’esta forma, els propietaris del Matarranya que tenen finques afectades per esta figura van conèixer el punt de vista de caçadors, pagesos, alcaldes i empresaris turístics de Serra de Guara. L’expedició va tornar molt satisfeta del viatge. Va conèixer els pros i contres que han experimentat els veïns del Sobrarbe, i estes vivències les ha d’extrapolar ara al possible Parc Natural dels Ports de Beseit.

De retorn al Matarranya, diferents punts de vista. Des de l’ajuntament de Beseit van dir que “al viatge a Guara va anar qui va voler, prioritzant la presència dels propietaris. Es van conèixer els pros i contres de la figura de Parc Natural, de tal forma que a través d’esta experiència estiguen ben informats, puguen valorar-ho i prendre una decisió”. Al viatge hi van anar propietaris de Vall-de-roures. Explicaven que “vam parlar amb els caçadors i pastors de la zona. Va ser una experiència profitosa i ens vam quedar un poc més tranquils. Encara que també és cert que hi ha propietaris que no estan d’acord” en fer un Parc Natural. Una de les matèries que genere més conflicte és la caça, que no suposaria cap canvi si un dia és creés el Parc Natural. També està la cessió de les terres a DGA per part dels propietaris.

Des de Pena-roja, alguns propietaris van defensar que “l’experiència va ser molt bona. Vam conèixer el procés que es va viure a la Serra de Guara. Però també és cert que és un territori diferent. Allí no tenien res. No hi havia explotacions ramaderes. No hi havia pastors. I així és més fàcil fer les coses”. El punt de partida del Matarranya és bastant diferent. Al territori hi ha un estil de vida sustentat en l’agricultura i la ramaderia. I per això alguns propietaris dels tres municipis afectats miren amb recel el Parc Natural. La normativa és clara i és igual per a un Parc Natural que per a una ZEPA. Després d’esta visita a la Serra de Guara, alguns municipis, com és el cas de Pena-roja, tenen previst fer una assemblea popular oberta a tots els veïns on es parlarà sobre esta visita a Guara. Els propietaris que tenen finques al futur Parc Natural tenen molt a dir.

Més informació: | |