Valderrobres demane estudiar sistemes de depuració alternatius als que projecte DGA

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 3 de desembre de 2013 .
Etiquetes: ,

La nit del dijous 28 de novembre, l’ajuntament de Vall-de-roures va acollir un nou ple municipal. Un plenari que va durar poc més d’una hora i que tenia diferents punts en l’ordre del dia. Un dels punts consistia en el debat i la votació d’una moció presentada per Chunta sobre el Pla de Depuració de la DGA, i que la pròpia formació política té previst portar als consistoris de Queretes, La Freixneda i Nonasp. En ella, Chunta de Vall-de-roures va demanar la paralització del Pla de Depuració del Govern d’Aragó per a conèixer alternatives a les depuradores projectades per l’Institut Aragonès de l’Aigua. La moció va tirar endavant gràcies als vots del PP (8 regidors) i CHA (1 regidor) i les abstencions del PAR i el PSOE, incloent-hi una breu modificació.

Iñaki Belanche, regidor municipal de Chunta, va destacar que “més enllà de les sigles polítiques, és una moció de sentit comú. Estem dins del procés d’instal·lació de depuradores en diversos pobles del territori”. La moció “demane que, per un costat, es pare el procés” de licitació “en el que ens trobem i s’estudien totes les possibilitats de depuració que hi ha en cada municipi” de la mà dels ajuntaments. Belanche va apuntar que triar una depuradora o una altra ha de ser “una cosa consensuada i que respongui a les necessitats de cada població”. Des de Chunta “considerem que és un debat que no s’ha produït” i que no només “hi ha tecnologies que permeten una depuració intensiva, sinó d’altres que mereixen la penal i que cal mirar si són factibles”.

La moció de Chunta va tirar per avant gràcies als 8 vots de l’equip de govern. L’alcalde de Valderrobres, Carlos Boné, va defensar que “està clar que s’ha de depurar”. Fins ara “enteníem que el sistema de depuració que se’ns plantejava des de l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) era el que funcionava perquè ens deien que altres sistemes no eren tan correctes. Però degut a una reunió convocada des de Comarca del Matarranya, se’ns han generat dubtes”, ja que “poden existir sistemes de depuració en un cost de manteniment més barats”. Boné va afegir que “no podem dir que siguen millors o pitjors. Es pot donar el cas que per a un municipi com Valderrobres, de 2.300 habitants, no és viable” la depuració extensiva o ecològica. “Però ens agradaria que este dubte es dissipés”.

. El origen dels dubtes

La seu de la Comarca va acollir la nit del dijous 21 de novembre una conferència on es va parlar del nou canon de sanejament d’Aragó i on es va qüestionar que Aragó hagi fet les coses correctament. En la reunió van intervindre Pedro Arrojo, professor de seguiment econòmic de la Universitat de Saragossa, Enrique Ortega, responsable del CEDEX sobre depuració i sanejament biològic, així com Abel Lacalle, catedràtic de Dret Ambient Europeu de la Universitat d’Almeria. I és que el nou canon de sanejament preocupe. Preocupe no només perquè es creu que dispararà el preu de les aigües per cinc, sinó perquè l’hauran de pagar tots els ciutadans d’Aragó a partir de l’1 de gener de 2014, independentment d’on visquen, de que tinguen depuradora projectada al municipi.

Més informació: |