Els xiquets del Matarranya coneixen la història del seu territori a través del ‘Viatge pel temps’

comarquesnord.cat . Queretes . dijous, 5 de desembre .
Etiquetes: , ,

El Departament de Patrimoni Cultural de la Comarca del Matarranya va posar en marxa esta tardor el projecte ‘Viatge pel temps, a través del qual els més menuts del territori han tingut l’oportunitat de conèixer millor el patrimoni cultural i històric del Matarranya i els pobles on viuen. “Han arribat dos persones del futur gràcies a una màquina del temps i a través de la qual els xiquets han pogut viatjar a moments concrets del passat”, van explicar els tècnics del Departament de Patrimoni Cultural de la Comarca del Matarranya. D’esta manera, “segons el poble on apareixia la màquina, els participants viatjaven a diferents moments històrics per conèixer millor la història del seu municipi i del Matarranya en general”.

La iniciativa, que recorrerà tots els municipis matarranyencs, es va iniciar a Pena-roja. Durant l’octubre va passar per Beseit, vivint-se un viatge al punt àlgid de la indústria paperera del territori. Durant el mes de novembre també es va fer a Massalió, on els xiquets es van traslladar a l’època ibera, i a Queretes, on els participants van recórrer l’antiga línia de tren de Vall del Zafan. “L’activitat, que s’allargarà durant el pròxim any, es farà per tots els municipis del Matarranya. Si bé, en cada un els participants viatjaran a una època diferent en funció del patrimoni existent per cada poble”, van explicar des de l’entitat comarcal.

. Animació a la lectura dedicada a l’art rupestre

A més, vora de 350 xiquets del Matarranya van participar en la campanya d’animació a la lectura que va fer la Comarca del Matarranya en tots els municipis del territori entre els passats mesos d’octubre i novembre. En esta edició, els tallers van donar a conèixer l’art rupestre de la zona. “Des que vam començar amb estes campanyes, sempre hem intentat donar a conèixer el territori i el patrimoni. I en esta ocasió hem volgut donar a conèixer les pintures rupestres que tenim a la comarca i que són patrimoni de la humanitat”, va explicar David Arrufat, tècnic de cultura de Comarca del Matarranya. A més, els tallers d’animació a la lectura també pretenen dinamitzar les biblioteques com a espais culturals dels municipis. “Projectes com este o com les Maletes Viatgeres ajuden a revitalitzar les biblioteques dels pobles”, va defensar Arrufat.

Acabada la campanya, des de l’organització es van mostrar molt contents per la participació i el desenvolupament de les activitats i esperen poder continuar amb estos tipus d’iniciatives durant el pròxim 2014. “Estem contents perquè la participació ha estat d’uns 350 xiquets, similar a la de l’edició anterior. A més, el nivell de satisfacció dels participants ha estat molt bo i, per tant, esperem repetir experiència”, va tancar Arrufat.

Més informació: | |