José Antonio Benavente: “Som una de les zones amb més jaciments visitables de tot l’estat”

comarquesnord.cat . Queretes . dimecres, 11 de desembre .
Etiquetes: ,

La visita del dimecres pels túmuls ibèrics -i oberta als agents turístics del Matarranya- es va complementar amb una xarrada prèvia que va anar a càrrec de José Antonio Benavente, gerent del Consorcio Patrimonio Ibérico de Aragón. En declaracions a Ràdio Matarranya, Benavente va concretar que a través de la xarrada “he intentat per una banda explicar conceptes generals sobre la cultura ibèrica i el món funerari de l’època, amb rituals, tombes, metròpolis”. Tot ell en relació “a la ruta que s’ha obert entre Queretes i Arenys de Lledó i amb l’objectiu de que tinguen una mica d’informació per a saber què trobem, què són els túmuls i quin tipus de ritual obeeixen”.

Per un altre costat, el gerent del Consorcio es va centrar “en explicar els recursos que el Matarranya té en la ‘Ruta dels Ibers del Baix Aragó’, amb la recuperació de jaciments arqueològics a la comarca i centres de visitants”. José Antonio Benavente va destacar que el projecte de Patrimoni Ibèric té una bona projecció a nivell nacional. Precisament, “al Reina Sofía de Madrid s’ha presentat una guia arqueològica d’Espanya on la ‘Ruta dels Ibers del Baix Aragó’ està totalment representada. Esta és de les zones amb més jaciments visitables i preparats de tot l’estat”. Per a Benavente, fer el salt als túmuls “és un pas més. Complete esta enorme oberta cultural dels ibers” pel Matarranya.

. Pensar amb el turista

Fa dècades que el Baix Aragó i el Matarranya potencien el manteniment i la promoció turística dels jaciments ibèrics. I la filosofia és clara. Benavente va concretar que “a la ‘Ruta dels Ibers’ sempre hem segut partidaris de només promoure la visita de llocs que estan consolidats i senyalitzats”, sobretot per “la sensació que pot produir al turista. Per això tots els jaciments en els que natres treballem tenim taules d’interpretació, estan ben senyalitzats els camins i tenen un manteniment regular”. En canvi, “no passe el mateix amb l’art rupestre”, va dir el gerent del Consorcio. “Hi ha gent que espere veure figures. Però les figures a vegades es veuen molt malament, i a vegades ni tan sols estan”.

En casos així, com succeeix amb el Calapatà, la seua promoció o visita pot tindre una reacció negativa de cara al turista. José Antonio Benavente va reconèixer que “la sensació d’una persona que vol anar a veure un lloc, pren el cotxe, va per camins però després no trobe res, és de decepció. I això s’ha d’evitar”. Benavente creu que “a través de Comarca i els propis ajuntaments s’ha de veure de no crear expectatives amb el que es poden trobar”. Per això “cal dirigir els turistes cap als jaciments que estan preparats i recomanar i explicar com estan la resta”. D’aquí també la importància d’este taller d’oci participatiu obert als agents turístics del territori.

Més informació: |